Μετά την αναμενόμενη θριαμβευτική τελική εκλογή του κ. Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –υποψηφίου υπό πρωτόγνωρες συνθήκες– οι πολίτες, και όχι μόνον οι οπαδοί και ψηφοφόροι του, προβληματίζονται για το μέλλον του κόμματος. Και τούτο κυρίως, γιατί ο πρωτεύσας δεν δέχθηκε να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με την μοναδική αντίπαλο, προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν την διαφορά των πολιτικών τους κατευθύνσεων. Και όμως, τελικά, ο… ενθουσιασθείς λαός επέλεξε: τέλος στο παλαιό, αλλαγή, και όποιος την φέρει… Εξάλλου, «τοις τολμώσιν η Τύχη αεί ξύμφορος εστί» («η Τύχη είναι πάντα με τους τολμηρούς») σύμφωνα με ην αρχαία ρήση.

Μετά την θηριώδη προεκλογική περίοδο η «βάπτιση» του αρχηγού σε βουλευτή αποκλείστηκε με δική του πρωτοβουλία, γιατί ο ίδιος αποφάσισε να είναι συνοδοιπόρος με τον λαό, που του χάρισε τη νίκη. Εξάλλου, στη δήλωσή του, μετά τον θρίαμβο, τόνισε ότι η θέση του είναι μέσα στον λαό και για τον λαό. Αρνήθηκε μάλιστα να απαντήσει, την ώρα που επικοινωνούσε με τον λαό, σε παρέμβαση για την έλλειψη καλής εικόνας.

Αναμένεται, βέβαια, ο νέος αρχηγός του κόμματος να διαθέτει εκτός της επικοινωνιακής δεινότητας και ευρηματικότητας, κυρίως ήθος, πολιτική εμπειρία από την χώρα, που επιθυμεί διακαώς να κυβερνήσει, καθώς και ικανότητα αντιμετώπισης αποτελεσματικής των δυσεπίλυτων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Οι πολίτες διψούν πάντα για κάτι νέο, που ελπίζουν ότι θα τους λύσει τα προβλήματα. Ακριβώς γι’ αυτό, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται την αδυναμία και τις ανάγκες τους. Και ο αρχηγός τόνισε στους οπαδούς, που τον επευφημούσαν, ότι δεν θα τους προδώσει ποτέ. Επεσήμανε μάλιστα την ενωτική του πολιτική με τον «πρωτο-δεύτερο», και πρόσθεσε στο τέλος ότι η πρώτη επίσκεψή του θα γίνει στο… (κρατίδιο) της Κύπρου.

Η εκλογή Κασσελάκη εκπέμπει αναμφίβολα πολλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα, αλλά προκαλεί και εύλογα ερωτηματικά. Ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός της «Πρώτη φορά Αριστεράς», και όπως λέγεται, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την πολιτική που ήθελε, εξαιτίας ομάδων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης, που θα εκλεγεί πρωθυπουργός για πρώτη φορά εκτός κόμματος, εκλήθη άραγε από τα ξένα για να πραγματοποιήσει το ανεκπλήρωτο όνειρο Τσίπρα; Επιτέλους, ποια είναι αυτή η Αριστερά που αναμένουμε; Η «Δεύτερη φορά Αριστερά»; Ας κρατήσουμε, λοιπόν, λογαριασμό…

Εξάλλου, ο νέος αρχηγός τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη φράση, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το τραγούδι: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Επιτέλους, ας συνεννοηθούν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται το νέο, που είναι όμως chiaroscuro (σκιώδες, ακαθόριστο) για να θυμηθούμε τον χαρακτηρισμό του Αντόνιο Γκράμσι, στον οποίο αναφέρθηκε προεκλογικά ο διευθυντής σύνταξης του «Βήματος» Περικλής Δημητρολόπουλος σε σχετικό άρθρο του.

Το φθινοπωρινό σκοτεινό σίριαλ θα συνεχιστεί… υπομονή, οψόμεθα. Εγγύηση ο… στεφανωμένος αρχηγός! Το φαινόμενο Κασελάκη «τριτώνει» τα φαινόμενα των καιρών: πανδημία, καταστροφές βιβλικές από την κλιματική αλλαγή, και εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Το κακό, άραγε, «τρίτωσε», και οι κακουχίες τελείωσαν –σύμφωνα με την λαϊκή ρήση– με τον «τρίτο και τυχερό» Κασελάκη; Ας ελπίσουμε, εμείς οι ταλαίπωροι!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής.