Φαίνεται πως η UEFA επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων από τους κόλπους της και ξεκλειδώνει τις πόρτες της για να υποδεχθεί κάποιες εξ αυτών.

Δεν αίρει το «ποδοσφαιρικό εμπάργκο» που είχε επιβάλει στην ομοσπονδία της Ρωσίας ως συνέπεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από 19 μήνες (Φεβρουάριος 2022), αφαιρώντας μάλιστα από Αγία Πετρούπολη και Καζάν δύο ευρωπαϊκούς τελικούς.

Δημιουργεί απλώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι δυνατόν να επιτραπεί η συμμετοχή ορισμένων εθνικών συγκροτημάτων στις -υπό την αιγίδα της- διοργανώσεις.

Ποιες ομάδες αφορά

Η εν λόγω παράμετρος αφορά τα κλιμάκια ανηλίκων (κ17).

Διότι «με την απαγόρευση συμμετοχής των παιδιών στους αγώνες μας όχι μόνο αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε και να υπερασπιστούμε ένα θεμελιώδες δικαίωμα για την ολιστική πρόοδό τους, αλλά προβαίνουμε σε διακρίσεις εναντίον τους», όπως διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας.

«Παρέχοντας τις ευκαιρίες να παίξουν και ν’ ανταγωνιστούν με τους συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη, επενδύουμε στην ελπίδα ότι η μελλοντική γενιά θα είναι πιο φωτεινή και ικανή έχοντας καλύτερο αύριο», επισημάνθηκε επίσης.

Ποιες οι προϋποθέσεις

Φυσικά προκειμένου να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η επανένταξη των ρωσικών εθνικών θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένα βήματα. Και μαζί να συμφωνηθούν τα όρια.

Φερ’ ειπείν οι αγώνες δεν πρόκειται να διεξάγονται σε ρωσικό έδαφος, ούτε θα γίνεται ανάκρουση εθνικού ύμνου. Επίσης δεν θα επιτρέπεται σε ρωσικές ομάδες να φορούν επίσημες εμφανίσεις και να φέρουν το έμβλημα στο στήθος. Πρόκειται, δηλαδή, για μια «υβριδική» μορφή επιστροφής, καθώς ναι μεν θα αγωνίζονται παιδιά (αγόρια και κορίτσια) από τη Ρωσία χωρίς όμως να την εκπροσωπούν.

Ούτως ή άλλως «τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται» και «το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να σταματήσει να στέλνει μηνύματα ειρήνης και ελπίδας».

Γι’ αυτό και αναζητείται η φόρμουλα για την ένταξη στα προκριματικά των EURO U17.

Συνολικά η UEFA επανέλαβε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάλογη πρακτική για συλλόγους η εθνικές ενηλίκων. Όχι τουλάχιστον έως ότου αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα.