Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στη Λάρισα για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία Elias να προκαλέσει προβλήματα στον, ήδη επιβαρυμένο από τον Daniel, νομό.

Μέχρι στιγμής η πορεία της νέας κακοκαιρίας δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία.

Τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα να επιχειρούν στην περιοχή. Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Οι παροχές στους πληγέντες του Daniel

Aπό την προηγούμενη κακοκαιρία Daniel και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων από τις καταγραφές των κλιμακίων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, έχουν υποστεί ζημιές 2.000-2.500 κάτοικοι στον Δήμο Λαρισαίων. Παράλληλα περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πληγέντες.

Ακόμα, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο, θα υπάρξουν παροχές προς τους πληγέντες στη Λάρισα, το κόστος των οποίων θα ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές θα περιλαμβάνουν:

  1. άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για βοήθεια σε πλημμυροπαθείς,
  2. μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια,
  3. απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια,
  4. αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις,
  5. αξιοποίηση της «Τράπεζας Γης» του Δήμου Λαρισαίων για στήριξη πλημμυροπαθών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ