Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα έχει απομείνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές στην χώρα βρίσκονται σε προεκλογικό «πυρετό» προκειμένου η διαδικασία να κυλίσει ομαλά την καθορισμένη ημερομηνία αλλά και για τον επαναληπτικό γύρο -για όπου χρειαστεί- την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% + 1 ψήφος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της κάλπης θα αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά του από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα τη 1η Ιανουαρίου 2024. Οι πολίτες ψηφίζουν για την εκλογή δημάρχων περιφερειαρχών καθώς και για τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Οι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 περιλαμβάνουν τις μεταβολές που συντελέστηκαν από τους δήμους έως και την 30η Ιουνίου 2023. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

Πώς ψηφίζουμε

Αναφορικά με το πού ψηφίζουμε, η διαδικασία δεν αποκλίνει εκείνης των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Οι πολίτες μπορούν να μάθουν το εκλογικό τους κέντρο μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο αριθμός των σταυρών δεν είναι ίδιος σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Τι γίνεται με τους διπλοεγγεγραμμένους ή μη

Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ. Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη την παρ. 2 του άρθρου 113 του π.δ. 26/2012, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα του δήμου. Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις, εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα, μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό.

Εκλογείς που χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έως το τέλος της ψηφοφορίας, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι.

Συνεπώς, οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου και δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων Ο.Τ.Α. έχουν τη δυνατότητα έως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023, να απευθυνθούν στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Το ισχύει με τους καταλόγους των ετεροδημοτών

Για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023 δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών.

Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν μόνο στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

Αποτελέσματα

Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να μεταδίδουν στο υπουργείο Εσωτερικών τον αριθμό των ψηφισάντων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Τα χρονικά διαστήματα, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης, έχουν καθοριστεί με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών υπ’ αρ. 75787/13.09.2023 (Β΄ 5419), ως εξής:

  • 1η μετάδοση: από 11:00 έως 11.30 ώρα Ελλάδας,
  • 2η μετάδοση: από 14:00 έως 14.30 ώρα Ελλάδας,
  • 3η μετάδοση: από 17:00 έως 17.30 ώρα Ελλάδας