Άνοιξε από το πρωί της Δευτέρας (25/9) η πλατφόρμα id.gov.gr των ραντεβού για τις νέες ταυτότητες και όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα, που τα ραντεβού στα περισσότερα από τα 367 σημεία έκδοσης, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, έχουν πλέον κλείσει.

Ενδεικτικές ήταν και οι εικόνες με τις ουρές πολιτών, έξω από αστυνομικά τμήματα, αλλά και τα φωτογραφεία.

Η νέα ταυτότητα θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και διάρκεια ζωής 10 ετών. Στο μπροστινό τμήμα θα έχει φωτογραφία κατόχου, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, επώνυμο, όνομα, φύλο, ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης, Αρχή Έκδοσης και υπογραφή κατόχου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τον Δεκέμβριο θα προστεθεί στην νέα ταυτότητά ο προσωπικός αριθμός του πολίτη. Πρόκειται για το ΑΦΜ του κατόχου και 3 ακόμη αλφαριθμητικά ψηφία.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης θα λειτουργήσουν συνολικά 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων, για νοσηλευόμενους, υπερήλικες, άτομα με κινητικά προβλήματα και κρατούμενους.

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Θα ενημερωθούν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή φορείς για την αλλαγή της ταυτότητας;

Με την επίδοση της ταυτότητας θα ενημερωθούν αυτόματα όλες οι υπηρεσίες.

Θα πρέπει να προγραμματίσω νέο ραντεβού για να παραλάβω την ταυτότητά μου;

Όχι, θα ενημερωθείτε με μήνυμα στο e- mail σας.

Σε πόσες ημέρες θα είναι έτοιμο το νέο δελτίο ταυτότητας;

Ο χρόνος που απαιτείται είναι έως 7 ημέρες.