Μέσω τηλεκπαίδευσης θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα στη Θεσσαλία από αύριο και για τις επόμενες τρεις ημέρες, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας που θα πλήξει την περιοχή, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/Περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς.

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν ευέλικτες αποφάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας. Η τιτάνια προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της περιοχής ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές στα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Μόλις αποφασιστεί ότι οι συνθήκες ευνοούν το πλήρες και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν απρόσκοπτα στις σχολικές αίθουσες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στη Θεσσαλία και θα παραμείνει εκεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία 25 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενώ στη Λάρισα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαου Ταχιάου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού και των Δημάρχων όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ΕΜΥ και ομάδα μετεωρολόγων.

Αντικείμενο της σύσκεψης η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση τις ημέρες Δευτέρα-Τρίτη και Τετάρτη να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης:

1. Σταθμός Βάσης ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (Λίμνη Κάρλα)
2. Σταθμός Βάσης Κόμβου Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)

3. Σταθμός Βάσης Κόμβου Προαστείου.

• Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

• Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.

Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».