Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε και με την ψήφο του επικύρωσε την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αναμφισβήτητα, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για την πολιτική οντότητα Κασσελάκη ή ακόμα και απορίες για το τι πραγματικά πρεσβεύει, ο θριαμβευτής των εκλογών.

Τα περί πολιτικού περιεχομένου και πολλά άλλα θα απαντηθούν στην πορεία. Αυτά είναι στο μέλλον. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε το δικό του ελληνικό πολιτικό όνειρο και αναμφίβολα είναι μια μεγάλη και προσωπική επιτυχία.

Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ο κεντρικός σταρ της διαδικασίας είχε και την ολόθερμη στήριξη κεντρικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ που τον βοήθησαν σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά.

Πλέον είμαστε στην εποχή Κασσελάκη και όλα θα κριθούν από το πως θα πορευτεί στο μέλλον και το στίγμα που θα έχει το κόμμα επί των ημερών της προεδρίας του.

Τα φώτα πλέον στρέφονται ολοκληρωτικά στον Στ. Κασσελάκη που πρέπει να πείσει και στην πράξη ότι άξιζε την στήριξη των στελεχών και μελών του κόμματος.

Η ενότητα δεν είναι στα χέρια του, αλλά πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η μπάλα είναι στα πόδια της ηττημένης. Από την στάση της Έφης Αχτσιόγλου και των υποστηρικτών της, αλλά και όσων συντάχθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα κριθεί κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει ενωμένο.

Ο νικητής σε τέτοιες εκλογικές διαδικασίες  οφείλει και πρέπει να είναι μεγαλόθυμος. Και ο Στ. Κασσελάκης δεν δείχνει να έχει διάθεση κομματικού ρεβανσισμού. Θα το δούμε και στην πράξη. Ο ίδιος πάντως λαμβάνει όπως φαίνεται τα μηνύματα της κοινωνίας και το σήμα της βάσης με την αυξημένη συμμετοχή της και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο είναι για ενότητα.

Ο Στ. Κασσελάκης σε αυτή τη νέα εποχή που ξεκινάει στην μετά Τσίπρα προεδρία, θα έχει πολύ δουλειά και εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για να ξαναβάλει την αξιωματική αντιπολίτευση σε τροχιά εξουσίας.

Παράλληλα, οφείλει να είναι συνθετικός και ενωτικός. Και όπως είναι και το δόγμα του μεγάλου Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής, φτιάξε  μια χρυσή γέφυρα για να μπορέσει ο εχθρός σου (σ.σ. εδώ αντίπαλος) υποχωρώντας.

Εξάλλου η ενότητα δεν είναι υπόθεση του ενός και συγκεκριμένα του νέου αρχηγού, αλλά όλων.

Η μπαγκέτα πλέον είναι στα χέρια του Στ. Κασσελάκη και θα κριθεί από τα έργα του και όχι από τα λόγια του. Το μονοπάτι το άνοιξε με την εκλογή του μένει να φανεί εάν θα είναι και φωτεινό για να κάνει πραγματικότητα το ελληνικό όνειρο που έχει πει και στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο.