Άτομο με κινητικά προβλήματα κατέγραψε την προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο στην Αθήνα, μία διαδικασία που θα έπρεπε να είναι απλή.

Παρακολουθώντας όμως το βίντεο, διαπιστώνει κανείς τόσο την έλλειψη προσβασιμότητας όσο και ενημέρωσης, που καθιστά τη μετακίνηση ανθρώπων με αναπηρία στα ΜΜΜ αδύνατη.

Συγκεκριμένα, στην αρχή του βίντεο που δημοσίευσε ο άνθρωπος στο Tik Tok, φαίνεται να πλησιάζει με το αμαξίδιό του στην πόρτα του λεωφορείου, το οποίο είχε μεν ράμπα, η οποία όμως δεν λειτουργούσε.

Έπειτα, στην λογική ερώτησή του προς τον οδηγό «η ράμπα δεν λειτουργεί;», εκείνος ακούγεται να απαντά: «Δεν έχεις βοηθό;». Στη συνέχει το άτομο απαντά «όχι, βγαίνω μόνος μου έξω» όπου προς έκπληξη τόσο του ατόμου όσο και όλων όσων παρακολουθούν το βίντεο, ο οδηγός αποκρίνεται: «Γιατί; Γιατί πας έξω; Αφού δεν μπορείς! Να μην βγαίνεις!».

Τελικά, ο οδηγός προσφέρεται να τον βοηθήσει να μπει στο λεωφορείο, ωστόσο η μισαναπηρική συμπεριφορά δεν έχει τελειώσει, αφού ακούγεται να του λέει: «Ρε συ το κράτος σου πληρώνει βοηθό. Όχι όλα στην τσέπη». Όταν το άτομο απαντά «Όχι σε μένα», ο οδηγός απαντά «γιατί εσύ τι είσαι;».

Όπως εξηγεί το άτομο που βίωσε το περιστατικό, είναι η δεύτερη φορά που παίρνει λεωφορείο στην Ελλάδα και ενώ ήθελε απλά να πάει για ένα καφέ με τους φίλους του, το τίμημα ήταν ο «εξευτελισμός», ενώ στη συνέχεια διερωτάται «Πιστεύετε ότι αυτή η εμπειρία με βοήθησε ώστε να αρχίσω να κινούμαι περισσότερο με λεωφορεία ή όχι;».

Καθώς, όπως ήταν λογικό, το βίντεο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο Tik Tok, το άτομο επεσήμανε πως «έχω αποκρύψει τον οδηγό και το δρομολόγιο, επειδή ο σκοπός του βίντεο είναι να αναδείξει ένα συστημικό πρόβλημα, και όχι να στοχοποιήσει έναν οδηγό», καθώς αναφέρει πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την αποδίδει στον ΟΑΣΑ.

@kapten_amearika Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου; (no pun intended) #oasa #anapiria #amea @kyriakosmitsotakis_ ♬ original sound – Κάπτεν ΑμεΆρικα