Στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και εκείνων που κλέβουν ρεύμα έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ωστόσο, για τον εντοπισμό τους υπάρχει ένα τεράστιο εμπόδιο. Αυτό των λογαριασμών ρεύματος χωρίς ΑΦΜ ή άλλα στοιχεία ταυτότητας των καταναλωτών.

Λογαριασμοί – φαντάσματα

Πρόκειται για ένα εκατομμύριο λογαριασμοί ρεύματος – φαντάσματα.

Και για το θέμα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ΟΤ FORUM που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές υπολογίζονται σε περίπου 20.000 με 50.000 ευρώ

Για να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές πρέπει να προσωποποιηθούν ένα εκατομμύριο λογαριασμοί ρεύματος

Όπως είπε «το κλειδί για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι να προσωποιηθούν ένα εκατομμύριο λογαριασμοί ρεύματος». Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για λογαριασμούς που ανήκουν σε καταναλωτές χωρίς ΑΦΜ ή για παροχές που έχουν μείνει σε παλιό όνομα. Στους λογαριασμούς – φαντάσματα υπάγονται κι άλλες κατηγορίες.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως δεν είναι ευάλωτοι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, καθώς η κατηγορία αυτή ηλεκτροδοτείται με ΚΟΤ και προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ΑΦΜ.

Οι μπαταχτσήδες

Πάντως, ο υπουργός εκτίμησε πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές υπολογίζονται σε περίπου 20.000 με 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για εκείνους που σε τακτική βάση αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται πως ένα από τα τρικ των επιτήδειων είναι να αλλάζουν συχνά πάροχο κι εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό κενό να μην έρχονται αντιμέτωποι με την ποινή της αποκοπής της ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται πως το 2020 το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση, η οποία υποχρέωνε τους καταναλωτές για να αλλάξουν προμηθευτή να έχουν πρώτα αποπληρώσει ή διακανονίσει οφειλές τους με τον πάροχο τους.

Από τότε έως σήμερα δεν έχει θεσπιστεί καμία διάταξη που να θέτει όρια και κανόνες. Πολλοί εκ των στρατηγικών κακοπληρωτών βρίσκουν καταφύγιο στην καθολική υπηρεσία όπου ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στην αγορά, να μην προχωρά σε αποκοπές ρεύματος.

Ρευματοκλοπές

Οι λογαριασμοί ρεύματος φουσκώνουν και από τις ρευματοκλοπές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε πάλι στο OT FORUM ο κ. Σκυλακάκης κάθε λογαριασμός ρεύματος επιβαρύνεται με 4%.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς το μέγεθος των ρευματοκλοπών αντιστοιχεί περίπου στο 4% με 4,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για απώλειες της τάξης των 270 με 300 εκ. ευρώ ετησίως.

Το κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Μέτρα

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναγγείλλει πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των μπταχτσήδων και των ρευματοκλοπών.

Στη φάση αυτή είναι σε εξέλιξη η ανταλλαγή στοιχείων και εισηγήσεων μεταξύ της ΡΑΑΕΥ, του υπουργείου, των παρόχων και του ΔΕΔΔΗΕ.

πηγή: ot.gr