Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων θα βρεθεί την Πέμπτη (21/09) η χώρα καθώς συνδικάτα αντιδρούν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα η ημέρα αναμένεται δύσκολη για όσους θα θελήσουν να μετακινηθούν καθώς θα επηρεαστούν από την απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πιο αναλυτικά: 

  • Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί του Μετρό στις Γραμμές 1, 2 και 3 καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Το Τραμ θα λειτουργήσει επίσης από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30
  • Στον Προαστιακό θα υπάρξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα.
  • Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του ΕΚΑ, η οποία είναι νόμιμη.

Κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ως εκ τούτου κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.

24ωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

Γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν». Σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων». Η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.