Στις δεκαέξι ημέρες από την κακοκαιρία που έπληξε ολοσχερώς τη Θεσσαλία η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επίπονη και περίπλοκη για τους κατοίκους, διότι οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, αλλά κυρίως φάρμακα, είναι τεράστιες.

«Για μωρά, για ηλικιωμένους, για ασθενείς που είναι χρόνιες οι παθήσεις τους είναι απαραίτητα τα φάρμακα τους κι είναι δύσκολο να τα βρουν», ανέφερε μία κάτοικος στο MEGA.

«Δεν υπάρχει τίποτα σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Δεν μπορούμε να καλύψουμε, όχι μόνο των ανθρώπων που μένουν σε άλλες περιοχές και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεν μπορούμε να καλύψουν ούτε τους πελάτες μας», είπε η φαρμακοποιός, Πηνελόπη Παπανακάκη.

Φαρμακεία, ψυγεία και φαρμακαποθήκες που κάνουν διανομή φαρμάκων καταστράφηκαν, τη στιγμή που αποθέματα που διατηρούσαν ασθενείς στα σπίτια τους χάθηκαν κάτω από τους τόνους νερού και λάσπης.

Οι φαρμακοποιοί στη Θεσσαλία τονίζουν πως εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στην περιοχή τα ράφια είναι άδεια και χρειάζονται άμεσα εκτός των άλλων και παιδικές αντιβιώσεις ευρέως φάσματος.

Επίσης άμεση ανάγκη υπάρχει για φάρμακα καρκινοπαθών και καρδιοπαθών, για φάρμακα προστάση, για ινσουλίνες, εμβόλια και αντιτετανικούς ορούς.

«Σε ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας κάνουμε έκκληση να το δουν κι από το υπουργείο πιο κεντρικά το ζήτημα και να δώσει την προσοχή του στο κομμάτι της επάρκειας φαρμάκων», δήλωσε ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης.

Ιατρείο αλληλεγγύης για τους πληγέντες

Εν τω μεταξύ, το MEGA επισκέφθηκε το ιατρείο αλληλεγγύης που στήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας από εθελοντές γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων.

«Ο γιατρός που μόλις ήρθε παραχώρησε τον υπέροχο τον καρδιογράφο ο δήμος παραχώρησε τον απινιδωτή», είπε ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, Έκτορας Γάζος.

«Φέραμε φάρμακα ενδεικτικά προς το παρόν από το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Πατρέων και του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας και κάποια υλικά δικά μας για να μπορέσουμε να δουλέψουμε», ανέφερε ο Διευθυντής Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, Τάσος Γιακουμής.

Το ιατρείο αλληλεγγύης στον Παλαμά θα λειτουργήσει με δωρεές και γιατρούς που έχουν εκφράσει την επιθυμία να καλύψουν εφημερίες εθελοντικά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας.