«Θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στο καλάθι του νοικοκυριού και μαθητή. Αύριο θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις που θα αυξήσουν τη διαφάνεια στις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Για το ενδεχόμενο αλλαγών στο καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και για τους ελέγχους που γίνονται για τυχόν παραβάσεις ώστε να επιβληθούν πρόστιμα, σημείωσε ότι «το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει πολύ. Στο καλάθι του μαθητή θα ανακοινώσουμε και κάποια στοιχεία στατιστικά, που έχουν να κάνουν με τον μεγάλο όγκο των πωλήσεων. Είδαμε ότι πραγματικά βοήθησε να διατηρηθούν σταθεροί και να μειωθούν πολλοί κωδικοί».

Όπως ανέφερε «στα βασικά προϊόντα τα οποία έπρεπε ένας μαθητής να αγοράσει, ένα νοικοκυριό να αγοράσει για τον μαθητή και τη μαθήτρια για να τα χρησιμοποιήσει, είδαμε σταθεροποίηση ή μείωση τιμών».

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε πως «γίνονται έλεγχοι στο σύνολο των κωδικών σε όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες που πουλούν σχολικά είδη» και τόνισε πως «όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα ανακοινωθούν».

Χιλιάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν στη Θεσσαλία

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «δυστυχώς, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις» που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία από τις φονικές πλημμύρες.

«Μόνο στα Τρίκαλα ξεπερνούν τις 1.000. Αλλά σε επίπεδο Θεσσαλίας πρέπει να έχουμε πάνω από 5.000 επιχειρήσεις. Ακόμα συνεχίζεται η καταγραφή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι «η κρατική αρωγή και η πολιτεία είναι δίπλα σε όσους είδαν σπίτια και επιχειρήσεις να καταστρέφονται. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές, τα πρώτα χρήματα – όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – έχουν ήδη κατατεθεί στους λογαριασμούς των πληγέντων», ενώ σημείωσε ότι «πάρα πολύ γρήγορα και εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν ήταν σε εκείνους τους οικισμούς όπου είχαμε καθολικές πλημμύρες, θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους»

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Κληθείς να απαντήσει για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στη Θεσσαλία, ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο πλαφόν στην τιμή του νερού, λέγοντας πως «έχουν γίνει έλεγχοι, έχουν ήδη διαπιστωθεί 13 παραβάσεις. Πολλές από αυτές είχαν να κάνουν με το νόμο για την αισχροκέρδεια και με το πλαφόν στο νερό», και προσθέσε ότι «συνολικά, την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πάνω από 110.000 ευρώ πρόστιμα σε παραβάτες που πουλούσαν το νερό ακριβότερα».

«Προχωρήσαμε σε ένα αίτημα προς τα σούπερ μάρκετ. Αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε όλη τη Θεσσαλία προχώρησαν σε μία μείωση των τιμών τους οριζόντια στο 20%. Άρα όλα τα προϊόντα στις οργανωμένες αλυσίδες στην περιοχή της Θεσσαλίας πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες κατά 20% σε σχέση με πριν την πλημμύρα και αυτό είναι αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι σε πάρα πολλές περιοχές, έχουμε αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ που ξεπερνάει το 80%», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Εξήγησε πως «δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις αλυσίδες τις εκπτώσεις, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε να συνεργαστούν» και ανέφερε πως «οι αλυσίδες συνεργάστηκαν και έχουμε 20% μείωση αυτή τη εβδομάδα. Θα δούμε αν θα συνεχίσουν και την επόμενη. Οριζόντια σε όλα τα προϊόντα, είτε είναι νωπά προϊόντα, είτε είναι κρέατα, είτε είναι τυποποιημένα προϊόντα -20% στα ράφια, -20% αλυσίδες επίπλων που φτάνει μέχρι το 40%, εκπτώσεις και σε αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης, 20% έκπτωση για αυτούς οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή της Θεσσαλίας και έχουν πληγεί από τις ζημιές».

«Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα για την αισχροκέρδεια. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 303 παραβάτες τον Αύγουστο. Θα έχουμε και άλλα ευρήματα και δυστυχώς για αυτούς οι οποίοι παραβαίνουν το νόμο, θα επιβληθούν και πολύ αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα ανακοινωθούν», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Και προσέθεσε πως τις επόμενες ημέρες «θα έχουμε ανακοινώσεις, γιατί ήδη προχωρούμε κάθε μέρα σε ελέγχους σε χιλιάδες κωδικούς, σε χιλιάδες προϊόντα – και υπάρχουν ευρήματα. Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα σε όποια εταιρεία έχει προσπαθήσει, σε όποιο χονδρέμπορο έχει προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία που τα νοικοκυριά πιέζονται κάτω από τις πληθωριστικές πιέσεις», υπογράμμισε.