Σε τεταμένο κλίμα πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών όπου θα αναμετρηθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με την Εφη Αχτσιόγλου. 

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι παρασκηνιακές επαφές για τις συμμαχίες της ύστατης στιγμής με επίκεντρο ον Νίκο Παππά, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγειρε προς την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου. 

Στο μεταξύ συνάντηση θα έχουν σήμερα Τρίτη (19/9) στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Παππά.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό με εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη και της Εφης Αχτσιόγλου. 

Ποιοι θα ψηφίσουν στον β’ γύρο

Το μείζον θέμα που προέκυψε από χθες το βράδυ αφορά ποιοι τελικά θα ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής που συμμετείχε και εκπρόσωπος του Στ. Κασσελάκη, η βουλευτής Θεοδώρα Τζάγκρη, ήταν ομόφωνη. 

Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα μέλη που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή οφείλουν μέχρι την Τετάρτη στις 6 μ.μ. να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους.

Παράλληλα, αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο. Το e-mail αποστολής είναι το meli@syriza.gr και σε αυτό θα αποστείλουν τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, e-mail, κινητό τηλέφωνο ή ειδικό εκλογικό αριθμό.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης του μητρώου μελών ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις άναψε φωτιές και πυροδοτούσε εντάσεις.

Αναταράξεις μετά την απόφαση της ΚΕΦΕ

Ο Παύλος Πολάκης βασικός υποστηρικτής του Στ. Κασσελάκη χαρακτήρισε απαράδεκτη την εγκύκλιο της ΚΕΦΕ. «Πάρτε την πίσω ! Πάλι ταυτοποίηση;;;;;; Πόσες ταυτοποιήσεις θέλετε επιτέλους;;;;Έχει καταντήσει ΑΝΕΚΔΟΤΟ! Λοιπόν για να σοβαρευτούμε η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ,για να ψηφίσουν χωρίς πρόβλημα παλιά μέλη τα οποία για κάποιο λόγο (Υγειας,επαγγελματικό κλπ) δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών» έγραψε στο facebook μεταξύ άλλων. 

Από το επιτελείο της Αχτσιόγλου συντάσσονται με την απόφαση της ΚΕΦΕ ενώ η πλευρά Κασσελάκη που όμως δεν το έθεσε επίσημα στην συνεδρίαση, προτείνει: Με ευθύνη της πολιτικής γραμματείας (του Οργανωτικού) και της ΚΕΦΕ ο κατάλογος των παλαιών μελών που υπάρχει στην Κουμουνδούρου, αποστέλλεται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή σε όλες τις νομαρχιακές της χώρας. Επίσης ην ημέρα των εκλογών σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει η πρόσβαση στον κατάλογο των 146.000 μελών που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή και που θα είναι ο βασικός εκλογικός κατάλογος. Όταν έρθει κάποιο παλιό μέλος που δεν ψήφισε στις εκλογές στις 17/9 άρα δεν είναι στον κατάλογο των 146.000 τότε: θα υπάρχει επικοινωνία με την νομαρχιακή όπου στελέχη που θα είναι εκεί ελέγχοντας τον κατάλογο των παλαιών μελών που της από στάλθηκε από την Κουμουνδούρου, θα δίνει την έγκριση για να ψηφίσει ακολουθώντας τη διαδικασία (εγγραφή στο βιβλίο και στο ταμπλέτες, κλπ). 

Τι συμβαίνει και τσακώνονται οι δύο πλευρές; Στις εκλογές της Κυριακής ψήφισαν 147.821 εκ των οποίων το 35% είναι νέα μέλη. Άρα από τα παλιά μέλη ψήφισαν 106.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 172.000 μέλη και ουσιαστικά 66.000 μέλη θα πρέπει να κάνουν επικαιροποίηση αν θέλουν να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές. 

Σύμφωνα με  τα τελικά αποτελέσματα ψήφισαν 147.821, τα λευκά ήταν 293 και τα άκυρα 1.220.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 44,91% και 66.156 ψήφους.

Η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε δεύτερη με 53.292 ψήφους και ποσοστό 36,18%.

Τρίτος, αλλά με μικρή διαφορά από τον Νίκο Παππά ήρθε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13.156 ψήφους και 8,93%.

Ο Νίκος Παππάς συγκέντρωσε 8,68% και 12.787 ψήφους, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας συγκέντρωσε 1.917 ψήφους και 1,3%.