Στοχευμένες είναι οι παρεμβάσεις στη Θεσσαλία, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «H κατάσταση δεν είναι ομοιογενής» τόνισε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποια χωριά τα οποία έχουν καταστραφεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα, άλλα σημεία στα οποία οι άνθρωποι έχουν πολύ μικρότερες ζημιές».

Μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα fake news που τρομάζουν τους πολίτες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Εκτός από τα τρία στάδια στα οποία εργαζόμαστε σε επίπεδο δημόσιας υγείας και αυτό είναι το να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα τα οποία σχετίζονται με τις πλημμύρες, για παράδειγμα τις γαστρεντερίτιδες και να κάνουμε περαιτέρω διερεύνηση για τα αίτια. Γιατί έχει σημασία να δούμε αν για παράδειγμα υπάρχει κάποιο παθογόνο που σχετίζεται με την πλημμύρα και θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει μικροεπιδημία στην περιοχή. Μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοιου τύπου καταστάσεις και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς και τώρα παρατηρώ πάρα πολλά fake news, τα οποία τρομάζουν τους πολίτες και δεν τους βοηθούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα προστατέψουν την υγεία τους» ανέφερε.

«Δεύτερον, παρεμβαίνουμε σε σχέση με τα έντομα. Επίσης πολλά fake news και για τον Δυτικό Νείλο και δήθεν ελονοσία. Έχουμε τα εξής δεδομένα» είπε. «Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τα αυγά των κουνουπιών. Θέματα με τον Δυτικό Νείλο θα έχουμε από εδώ και πέρα. Αυτό που έχουμε κάνει είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να φέρουμε ένα ειδικό υλικό, να παρέμβουμε στα λιμνάζοντα ύδατα, να απολυμάνει και να μειώσουμε το ρυπαντικό και μολυσματικό φορτίο. Και επίσης παίρνουμε δείγματα πέρα από τις παγίδες που έχουμε, γιατί οι παγίδες ανιχνεύουν ενήλικα κουνούπια και από τα στάσιμα νερά που είναι προνύμφες και με ειδική παρέμβαση σκοτώνουμε τις προνύμφες για να μπορέσουμε να μην έχουμε κρούσματα Δυτικού Νείλου».

«Ξεκινάμε εμβολιασμό για τέτανο»

Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη σήμερα ξεκινάει εμβολιασμός για τέτανο, με κινητές μονάδες να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι. «Το βασικό εδώ είναι να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει ένα πράγμα…Βγήκε και πρόσφατα μια έρευνα, από το Ευρωβαρόμετρο, που δείχνει ότι οι Έλληνες δεν πάμε συχνά στο γιατρό, υποτιμούμε τα θέματα υγείας μας. Κάνω έκκληση στους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα ειδικά εμπύρετη γαστρεντερίτιδας, να απευθύνονται στις υπηρεσίες υγείας, αν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, να αναζητούν υπηρεσίες υγείας, να περνούν στις γραμμές που έχουμε στο Υπουργείο Υγείας για τέτοιου τύπου ανάγκες, για να μπορούμε να κινητοποιούμε τοπικά το μηχανισμό και να πηγαίνουμε και εμείς κοντά τους» ανέφερε.

«Να πω ενδεικτικά ότι σήμερα ξεκινούμε σε συνέχεια των επισκέψεων που είχαμε στα χωριά ξεκινάμε εμβολιασμός για τέτανο σε όλο το γενικό πληθυσμό εθελοντικά. Όποιος θέλει μπορεί να εμβολιαστεί και θα πάμε με κινητές μονάδες, χωριό, χωριό, σπίτι, σπίτι. Γιατί έχουμε και ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια ή άλλους που μπορεί να υποτιμούν το πρόβλημα και τους βρίσκουμε εκεί» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα προσβασιμότητας στις πλημμυρισμένες περιοχές. «Γι’ αυτό οργανώνουμε τις κινητές μονάδες σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΕΟΠΥΥ για τον εμβολιασμό, μετά τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπάρχει η ένδειξη όποιος κάτοικος θέλει να εμβολιαστεί για τέτανο. Το ίδιο κάνουμε και για τα πληρώματα που επιχειρούν. Είναι στημένη από σήμερα η μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο συντονιστικό εδώ στη Λάρισα και μπορεί να εμβολιάσει και τα πληρώματα τα οποία επιχειρούν στο πεδίο» είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Και συνέχισε «Πέρα όμως από αυτά έχει σημασία να καταλάβουν οι πολίτες ότι είμαστε πραγματικά δίπλα τους. Και το λέω αυτό γιατί πέρα από τους ηλικιωμένους και τους κατάκοιτος όπως λέτε, δεν μπορούν να μετακινηθούν. Υπάρχει και μία πολύ μεγάλη υποτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ξαναλέω, οι Έλληνες δεν φημίζομαι ούτε για το ότι πάμε συχνά στο γιατρό όταν έχουμε θέματα υγείας. Δυστυχώς αυτό δείχνουν οι έρευνες και εδώ είναι μια συνθήκη στην οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε το πρόβλημα. Όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να αναζητά βοήθεια και δεν αρκεί να λέμε ότι πρέπει να πάνε σε υπηρεσίες υγείας. Γι αυτό κινητοποιούμε εμείς τις δυνάμεις και πάμε εμείς στον κόσμο».