Διαφορετικά περίμενε την εφετινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το είπε, άλλωστε, και στην ομιλία του. Θα προτιμούσε να ανηφόριζε στη Θεσσαλονίκη έχοντας στις αποσκευές του την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ίσως και έναν πιο ευρύχωρο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης από όσες αντιμετώπισε μέχρι τώρα. Με το πολιτικό κεφάλαιο της άνετης εκλογικής νίκης του Ιουνίου να έχει υποχωρήσει.

Στην ομιλία του αλλά και κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός κατά μια ανάγνωση εμφανίστηκε έχοντας πλήρη επίγνωση του ύψους του πήχη που έχει τεθεί μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές να βάλει, κατά το κλισέ, το μαχαίρι στο κόκκαλο. Εμφανίστηκε όμως και εκνευρισμένος. Ήταν επιθετικός απέναντι σε όσους του έχουν ασκήσει κριτική. Αυτός ο εκνευρισμός, κατά μία άλλη ανάγνωση, δείχνει ότι δίπλα στο «αποφασισμένος» θα πρέπει να προστεθεί και το «στριμωγμένος».

«Αν δεν υπήρχαν οι πλημμύρες και οι φωτιές θα κάναμε άλλη συζήτηση» τόνισε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός στο ερώτημα αν πράγματι η κυβέρνηση, όπως λέγεται, δεν ξεκίνησε καλά. Επέμεινε πολλές φορές το «αν δεν υπήρχαν». Ναι, αλλά, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, δυστυχώς, υπήρξαν. Και προσγείωσαν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του σε μια εντελώς νέα στριμωγμένη πραγματικότητα. Στην οποία το 41% δεν λέει απολύτως τίποτα. Ούτε το τι έγινε αυτούς τους τρείς μήνες. Αξία έχει το τι θα γίνει. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση.

Το μόνο που μετράει στη νέα πραγματικότητα είναι το «Μεγάλες αλλαγές τώρα» που είχε ο Πρωθυπουργός ως φόντο στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Έχει κρίσιμο περιεχόμενο. Που θα μετρηθεί στη Θεσσαλία. Θα μετρηθεί στο κόστος ζωής. Θα μετρηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και θα μετρήσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξακολουθήσει να αποτελεί την χωρίς αντίπαλο πολιτική δύναμη της χώρας.

Αν ο κ. Μητσοτάκης τα καταφέρει καλώς. Για τη Θεσσαλία, για τον Έβρο, για τη χώρα και φυσικά για την κυβέρνηση. Αν όχι, η επόμενη ΔΕΘ δεν θα είναι μόνο «διαφορετική» όπως η εφετινή. Θα είναι και πιο δύσκολη.