Προεκλογικά έθεσα ως στόχο ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης που παραχωρεί στο περιθώριο της 87ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ότι ενώ ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, ο μέσος είναι απόφαση της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και υπάρχει ζήτημα από τις επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους, ως εκ τούτου πληρώνουμε περισσότερα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να παρέχουν υψηλότερους μισθούς κι αυτό φαίνεται από την κερδοφορία τους.

«Πολλές φορές λέω στους επιχειρηματίες που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα» υπογράμμισε.

Κλείνει η ψαλίδα με την Ευρώπη

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, υπενθύμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης ο μέσος μισθούς να πλησιάσει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας ότι ο μέσος μισθός ήταν στο 62% του ευρωπαϊκου μέσου όρου το 2019 και πλέον έχει ανέλθει στο 68%.

Ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στην πρόσφατη κρίση, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2% όταν η ευρωζώνη με το «ζόρι έχει ανάπτυξη». «Ολοι βλέπουμε τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία, η ελληνική δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι «επενδύσεις συνεχίζονται σε πολλούς κλάδους, με πρωταγωνιστή τον τουρισμό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα σημαντική χρηματοδοτικά κονδύλια που θα πέσουν στην αγορά το 2023-24.

Τέλος, είπε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, είναι παρεμβάσεις που στοχεύουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων