Οριακή πλέον η σχέση της Γαλλίας με τον Νίγηρα, ύστερα από το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της ομηρίας του Γάλλου πρέσβη στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σιλβέν Ιτέ και άλλοι διπλωμάτες έχουν συλληφθεί από τους αξιωματικούς του στρατού που από τις 26 Ιουλίου έχουν καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία και κρατούνται εντός τους κτιρίου που εδρεύει η γαλλική πρεσβεία.

«Δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω, είναι ανεπιθύμητος και δεν έχει πρόσβαση σε τροφή» ανέφερε ο Μακρόν για τον εκπρόσωπο της γαλλικής Κυβέρνησης στη χώρα της δυτικής Αφρικής, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσει το νέο καθεστώς.

Το τελεσίγραφο και η άρνηση

«Θα κάνω μόνο ό,τι συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μπαζούμ, γιατί είναι η νόμιμη εξουσία και του μιλάω καθημερινά», συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στα τέλη Αυγούστου η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα είχε στείλει τελεσίγραφο στη Γαλλία ν’ αποσύρει όλα τα διπλωματικά στελέχη της, δίνοντάς της διορία 48 ωρών, αλλά ο Μακρόν απέρριψε οριζοντίως το αίτημα κι έδωσε εντολή στον Ιτέ και στα υπόλοιπα στελέχη της πρεσβείας να παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Η Γαλλία και οι διπλωμάτες είναι αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες με καταστάσεις σε κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες χώρες, είτε πρόκειται για το Σουδάν όπου η Γαλλία ήταν υποδειγματική, ο Νίγηρας αυτή τη στιγμή και χαιρετώ τον συνάδελφό σας και τους συναδέλφους σας που μας ακούν από το πόστο τους», έλεγε ο Μακρόν πριν από δύο εβδομάδες.

Επιπλέον στρατιωτική δύναμη, πάντως, δεν διατείθεται να στείλει για να επέμβει, εκτός κι αν ο Μοχάμεντ Μπαζούμ τού ζητήσει βοήθεια. Αυτή τη στιγμή στον Νίγηρα βρίσκονται 1.500 στρατιώτες.