Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, η τετραμερής αεροναυτική άσκηση «Eunomia 4-23», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

‘Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, χθες, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των τεσσάρων χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (CECMED) Vice Admiral Gilles Boidevezi και ο αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Vice Admiral Aurelio de Carolis.

Η σειρά ασκήσεων τύπου «Eunomia» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2020 και ο συντονισμός της για το 2023 είχε αναληφθεί από την Γαλλία.

Σκοπός της άσκηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι η ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, καθώς και η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην άσκηση από Ελληνικής πλευράς, συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Προσβολή Επίγειων Συστημάτων Αεράμυνας (Surface Based Air Defence – SBAD).
  • Βολές από Πολεμικά Πλοία κατά στόχου επιφάνειας (Gun Exercise – GUNEX).
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
  • Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
  • Επιχειρήσεις Εκκένωσης Αμάχων (Non-Combatant Evacuation Operation – NEO).
  • Έρευνα και διάσωση (Search and Rescue Exercise – SAREX).
  • Γυμνάσια ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Η άσκηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή και τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.