Για «σημαντικές και ουσιαστικές» συνομιλίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη ρωσική περιφέρεια της Άπω Ανατολής, ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της αεροπορίας και των μεταφορών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως η Ρωσία θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές για να συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα στο διάστημα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε όλα τα μέτωπα, ενώ διευκρίνισε πως οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Τι θέλει ο Πούτιν και τι ο Κιμ

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Ρωσία με ιδιωτικό τρένο χθες Τρίτη (12/9) στη ρωσική Άπω Ανατολή, συνοδευόμενος από κορυφαίους συμβούλους της αμυντικής βιομηχανίας και του στρατού και έγινε δεκτός από τιμητική φρουρά και ανώτερους Ρώσους και περιφερειακούς αξιωματούχους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία δείχνει τη «στρατηγική σημασία» των δεσμών των δύο χωρών, μετέδωσε το KCNA. Η συνάντηση παρακολουθείται με ανησυχία από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για στρατιωτική συνεργασία και θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εμπόριο όπλων και αμυντικής τεχνολογίας.

Ο Πούτιν φέρεται να θέλει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κιμ, από την πλευρά του, φέρεται να θέλει ρωσική τεχνολογία, ιδίως όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.