Θητεία αντίστοιχης μ’ εκείνης στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού πριν από 21 χρόνια (αρχές σεζόν 2002-03) είχε ο Φερνάντο Σάντος στην εθνική Πολωνίας.

Ο 68χρονος Πορτογάλος προπονητής ανέλαβε τα ηνία στις 24 Ιανουαρίου του τρέχοντος, διαδεχόμενος τον Τσέσλαβ Μιχνιέβιτς μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ύστερα από 233 ημέρες αποτέλεσε παρελθόν.

Αιτία για την αποπομπή του υπήρξαν η προβληματική πορεία στα προκριματικά του EURO 2024, καθώς στα πρώτα πέντε παιχνίδια του ομίλου η Πολωνία μέτρησε δύο νίκες και τρεις ήττες. Η θέση του έγινε επισφαλής μετά το 3-2 από τη Μολδαβία, καθώς συνοδεύτηκε με ανατροπή από 0-2, και ο χρόνος έληξε μετά το πρόσφατο 2-0 από την Αλβανία στα Τίρανα.

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τσέζαρι Κούλεζα, δεν ήταν δυνατόν να κρύψει τη δυσαρέσκεια για τα αρνητικά αποτελέσματα που οδήγησαν στο πρόωρο διαζύγιο.

Ο Σάντος έχει δουλέψει σε οκτώ συλλόγους (Εστορίλ, Αμαδόρα, Πόρτο, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Σπόρτινγκ, Μπενφίκα, ΠΑΟΚ) και σε τρία εθνικά συγκροτήματα (Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία).

Ξεκάθαρα ως σημαντικότερη επιτυχία του λογίζεται η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου με τους Ίβηρες το 2016, χάρη στο 1-0 επί της οικοδέσποινας Γαλλίας. Ακολούθησε η πρωτιά στο Nations League το 2019 με το 1-0 επί της Ολλανδίας. Την Εθνική Ελλάδας την οδήγησε πρώτα ως τα προημιτελικά του EURO 2012 κι ακολούθως ως τα νοκ άουτ του Μουντιάλ 2014 μέσα σε τέσσερα χρόνια.