Το βήμα που απαιτείτο για την «επανεκκίνηση» του ολυμπιακού κολυμβητηρίου Αθηνών, στο Ζάππειο, έγινε την Τετάρτη (13/9) χάρη στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου.

Τι ορίζει η σύμβαση

Όπως ορίζεται πλέον από τη συμφωνία, το κολυμβητήριο παραχωρείται για 25 χρόνια στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος αναλαμβάνει την αναβάθμιση, την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του ύστερα από έντεκα χρόνια! Στόχος της διοίκησης είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θ’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των δημοτών και των αθλητών της πόλης.

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν από κοινού στην πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών του (πισίνα, γυμναστήριο, αποδυτήρια, γραφεία, αναψυκτήριο, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κερκίδας κριτών).

Σ’ αυτήν την περίπτωση ο δήμος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των χώρων. Παράλληλα θα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του κολυμβητηρίου και τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία του.

Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απομένει η εποπτεία του συνόλου των προβλεπόμενων εργασιών, αναλαμβάνοντας μονάχα τις διαδικασίες έκδοσης των αντίστοιχων εγκρίσεων.

Οι εργασίες εκσυγχρονισμού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2026.

Μπακογιάννης: Αναβάθμιση ζωής στην Αθήνα

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Ένα προς ένα τα αθηναϊκά τοπόσημα που είχαν για χρόνια εγκαταλειφθεί, αποκτούν ξανά πνοή. Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας και ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια καταφέρνουμε να το εντάξουμε ξανά στη ζωή της πόλης και των Αθηναίων. Ευχαριστώ θερμά τη διοίκηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και προσωπικά τον κ. Καπράλο για αυτή την συνεργασία. Το μνημόνιο που υπογράφουμε αναδεικνύει την αναγκαιότητα για τέτοιου είδους συμπράξεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας».

Καπράλος: Κολυμβητήριο με σεβασμό στην Πράσινη Ενέργεια

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για το ιστορικό αυτό κολυμβητήριο και για την ελληνική κολύμβηση, καθώς μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης, χάρη στη συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας υπογράψαμε τη συμφωνία για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να πω κάτι σημαντικό το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα προεκλογικά.  Η συζήτηση αυτή με τον Δήμαρχο έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς τότε η μελέτη δεν είχε ολοκληρωθεί και παρά την προσπάθεια τριών Περιφερειαρχών τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε βρεθεί λύση.

Μόλις σήμερα εγκρίθηκε από τον Δήμο της Αθήνας, το τοπογραφικό το οποίο κατοχυρώνει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σαν ιδιοκτήτη αυτού του χώρου και μπορούμε πλέον να θέσουμε τις βάσεις για την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, ένα κολυμβητήριο που θα ανακαινιστεί με σύγχρονη τεχνολογία και πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην Πράσινη Ενέργεια.

Ο δήμος έχει δείξει έμπρακτα ότι ξέρει να διαχειρίζεται αντίστοιχα κολυμβητήρια, το είδαμε στο πρωτάθλημα του Πόλο στο Ρουφ, επίσης ξέρουμε ότι το κολυμβητήριο στο Γουδή λειτουργεί άριστα. Κι έτσι πλέον οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να έχουν ένα κολυμβητήριο αντάξιο των προσδοκιών τους, στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα οι εθνικές μας ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις για το καλό της ελληνικής κολύμβησης. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο και τον Δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη και θα είμαστε κοντά τους μέσα σε αυτό το διάστημα, ελπίζοντας να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2026».\

Η μακρά ιστορία του κολυμβητηρίου

Το ολυμπιακό κολυμβητήριο Αθηνών εγκαινιάστηκε το 1940 και υπήρξε το πρώτο στην Ελλάδα που διέθετε πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων. Σε αυτό διεξαγόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης. Μέχρι τότε όλοι οι αγώνες κολύμβησης γίνονταν στις προκυμαίες των λιμανιών. Από το 1940 και για πολλές δεκαετίες, όλοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας και πολλοί κολυμβητικοί σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά προπονούνταν στη μοναδική ολυμπιακή πισίνα της Αθήνας, στο Ζάππειο.

Το 2012 κι εν μέσω κρίσης το Κολυμβητήριο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριες της κολύμβησης να προπονούνται σε άλλα κολυμβητήρια, ελπίζοντας κάποια στιγμή να επιστρέψουν στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου.