Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος είχε αναλάβει την θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τον Οκτώβριο του 2021. Την παραίτηση έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και μέσα στην ημέρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση. Νέος πρόεδρος θα είναι ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η αποχώρηση του κ. Ζαούτη εντάσσεται στο πλαίσιο των διοικητικών αλλαγών στον ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, προ ημερών ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου στον ΕΟΔΥ, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Ορφανός.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD είναι καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αντικατάσταση του είχε δρομολογηθεί πριν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ. Μάλισταείχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας με αλλαγές στη δομή του Οργανισμού.

Οι πηγές προσθέτουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η αναπληρώτρια υπουργός συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή. Ο κ. Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.