Το θέμα της άρσης του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών που θεσπίστηκε το 2019 επί ΝΔ και το οποίο είχε θέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είχε αποδώσει την θέσπιση της εν λόγω διάταξης, θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στο «τυπικό λάθος» να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών λέγοντας ότι αναφερόμουν στις ανάλογες ρυθμίσεις που πέρασαν επί διακυβέρνησής του το 2017 για τις τράπεζες και το 2016 για το Υπερταμείο, ενώ απαντώντας στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που έθεσε το θέμα επικαλούμενος σχετική τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι οι απόψεις που διατύπωσε επί του θέματος είναι προσωπικές, «αλλά είναι διαχρονικές και πάγιες» και άρα «γνωστές και σταθερές».

«Αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βεβαίως προσέθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Άρα τα ζητήματα αυτά όπως ακριβώς είπα θα συζητηθούν με την ευρεία παρέμβαση που θα γίνει στον Ποινικό Κώδικα», σημείωσε, καταγράφοντας το σταθερό ενδιαφέρον του σχετικά με το επίμαχο θέμα. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το πλαίσιο που εξετάζεται είναι εάν εξέλειπαν ή όχι οι λόγοι που επέβαλαν το 2019 την θέσπιση της διάταξης για το ακαταδίωκτο, περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η επικείμενη εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων στα funds. Τώρα θα πρέπει να εξεταστεί αν οι λόγοι εκείνοι υφίστανται ή όχι και πάνω σε αυτή την βάση θα κριθεί και η τύχη της επίδικης διάταξης.

«Δεν νομοθετούμε ευκαιριακά. Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», είπε ο κ. Φλωρίδης, παραπέμποντας ουσιαστικά στην συζήτηση που θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο όταν θα έρθουν οι αλλαγές τους Κώδικες, οι οποίες «θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πιο αμαρτωλοί, απαράδεκτοι και με πολλές εξωθεσμικές παρεμβάσεις Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2019», όπως είπε.