Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο τις τελευταίες μέρες, και μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι μαζεμένες μεταγραφές των Ποντένσε, Γιόβετιτς και Σολμπάκεν, πως αν γινόταν μία ακόμη κίνηση στο μεγάλο λιμάνι αυτή θα αφορούσε την άμυνα.

Μπορεί πριν από τρεις μέρες η διοίκηση του Ολυμπιακού να κατέβασε τα μεταγραφικά σενάρια, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε ζωντανό οργανισμό τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρες σε μέρα, αλλά από λεπτό σε λεπτό.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν γρήγορα αντανακλαστικά, το έχουν αποδείξει πολλές φορές και από τη στιγμή που υπήρχαν έτοιμες μία – δύο καλές λύσεις από τη… δεξαμενή της Νότιγχαμ, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ διάλεξε μεταξύ Κουγιατέ και Μπιανκόνε το γαλλικό κλειδί.

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι αυτής της επιλογής; Γιατί υπήρξε προσθήκη της τελευταίας στιγμής, παρότι έχει κλείσει ο ευρωπαϊκός φάκελος έστω για τα ματς των ομίλων του Europa League;

1. Γιατί χρειαζόταν κι άλλος στόπερ;

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει καθιερώσει φέτος στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού τον Παναγιώτη Ρέτσο και ο διεθνής στόπερ πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα παιδί που -ατυχώς- στο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί από διαδοχικούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα η ανοδική πορεία των προηγούμενων χρόνων να μην έχει την ανάλογη συνέχεια.

Επειδή, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσα παιχνίδια θα μπορέσει να βγάλει σε υψηλό επίπεδο ο Παναγιώτης και σε πόσα θα χρειαστεί να πάρει ανάσες, οι αρμόδιοι του συλλόγου φρόντισαν να προσθέσουν έναν ακόμη… Ρέτσο στη «μηχανή».

2. Είναι περίπτωση… Ρέτσου ο Μπιανκόνε;

Αναμφίβολα. Έχουν περίπου την ίδια ηλικία (ο Ρέτσος είναι ενάμιση χρόνο μεγαλύτερος από τον -γεννημένο 31 Μαρτίου του 2000- νέο συμπαίκτη του, έχουν το ίδιο μπόι (1.86-1.87), καλή ταχύτητα και τεχνική κατάρτιση, καθώς και τη δυνατότητα να παίζουν σε όλες τις θέσεις της αμυντικής τετράδας, από δεξιά μέχρι αριστερά.

Ο Μπιανκόνε ταλαιπωρήθηκε πέρυσι, όπως και ο Ρέτσος από σοβαρό τραυματισμό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έχει προϋπηρεσία στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Γαλλίας.

3. Γιατί ήθελε άλλον έναν Ρέτσο ο Μαρτίνεθ;

Με ένα τέτοιο πολυεργαλείο ακόμη και στον πάγκο, ο προπονητής του Ολυμπιακού εξοικονομεί τουλάχιστον μία ακόμη θέση. Από τη στιγμή που ο Μπιανκόνε μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις (στόπερ και μπακ στα δύο άκρα), έχει τη δυνατότητα να φορτώσει έναν ακόμη μεσοεπιθετικό στην 20άδα της ομάδας του σε κάθε παιχνίδι κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στη ροή ενός αγώνα.

4. Ήρθε για βασικός ή για ρεζέρβα;

Σε πρώτη φάση θα είναι εναλλακτική επιλογή για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, ωστόσο, Κορδόν και Μαρτίνεθ τον προορίζουν για βασική μονάδα. Τον γνωρίζουν καλά από τότε που έπαιζε στη Μονακό και δεν ξεχνούν πως η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έφτασε ήδη τα 8 εκατομμύρια ευρώ (τώρα είναι στα έξι επειδή πέρυσι αγωνίστηκε ελάχιστα).

Προέρχεται από μία κορυφαία ποδοσφαιρική σχολή, τη γαλλική, έχει πλούσιο ταλέντο και μόλις βρει τον κατάλληλο αγωνιστικό ρυθμό μπορεί να βρεθεί στην «πρώτη γραμμή». Έχει παίξει ρόλο επίσης και το γεγονός ότι ο Τζάκσον Πορόσο από τον Ισημερινό παρότι ήρθε από τη Γαλλία και την Τρουά, ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και θα χρειαστεί χρόνο.

Επίσης, ο Πορόσο δεν είναι κάτοχος κοινοτικού διαβατηρίου και στα παιχνίδια των εγχώριων διοργανώσεων υπάρχει περιορισμός στις θέσεις των ξένων.

5. Γιατί αποκτήθηκε κι άλλος στόπερ;

Στο ρόστερ του Ολυμπιακού υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τέσσερις κεντρικοί αμυντικοί και ο Μπιανκόνε ήρθε να προστεθεί ως πέμπτος. Ρέτσος και Φρέιρε είναι οι πιο βασικοί στην παρούσα φάση, ενώ από πίσω έρχεται ο Ντόη, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί και ως 6άρι.

Αυτή, άλλωστε, είναι η θέση που ανδρώθηκε στην Ακαδημία του συλλόγου. Κάτι που σημαίνει ότι ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός ήταν απαραίτητος κι ένα πολυεργαλείο που παίζει σε όλες τις θέσεις των μετόπισθεν ακόμη πιο απαραίτητο. Έστω κι αν δεν αποτελέσει άμεση λύση…

6. Γιατί Μπιανκόνε κι όχι Κουγιατέ;

Στα υπόψη του Ολυμπιακού είχε τεθεί και ο Σεϊκού Κουγιατέ, ο οποίος επίσης περισσεύει από το ρόστερ της Φόρεστ. Ο 33χρονος πολύπειρος Σενεγαλέζος, αγωνίζεται ως στόπερ και ανασταλτικός χαφ, ενώ ο Μπιανκόνε παίζει σε όλες τις θέσεις της άμυνας.

Κι επειδή ο Μαρτίνεθ υπολογίζει και τον 20χρονο Ντόη για τη θέση «6», προτίμησε τον Γάλλο, ο οποίος είναι και σε εξελικτική διαδικασία λόγω ηλικίας, με έξτρα δεδομένο ότι είναι ανενεργός, παρότι βρίσκεται ακόμη στο ρόστερ των «ερυθρολεύκων» κι ο Παπ Αμπού Σισέ…