Σε ενημέρωση για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί. «Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και 1.920 προσωρινές αιτήσεις από τις τρεις περιοχές για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας», ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον νομό Λάρισας, ενώ, επίσης, θα ενταχθούν οι περιοχές της Φθιώτιδας και μέχρι την Παρασκευή και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.

Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200.

Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Κατά την ίδια ενημέρωση έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, για την κάλυψη των αναγκών για ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Από την πλευρά της η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως για το αναπνευστικό και το γαστρεντερολογικό. Το υπουργείο έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 26 αναπνευτικού. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας.

Αναφορικά με το δίκτυο υδροδότησης, οι Αρχές έλαβαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο και τα εξέτασαν. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Σε περιπτώσεις που το νερό δεν είναι κατάλληλο οι πολίτες καλούνται να το βράσουν πρώτα για τρία λεπτά και αφού κρυώσει να το χρησιμοποιήσουν.

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, έχει προγραμματιστεί τοποθέτηση παγίδων σε νέες περιοχές. Οι αρχές λαμβάνουν καθημερινά δείγματα και αν παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν και μέτρα.

Ο κ. Σταμενίτης είπε ότι έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης για τη συλλογή και την ταφή των νεκρών ζώων που απαιτεί μεγάλες δυνάμεις.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Αρτοποιός, αναφέρθηκε στη κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα οδικά δίκτυα, τονίζοντας ότι στο τρίγωνο Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας όλοι οι βασικοί άξονες είναι ανοιχτοί.

Στη Μαγνησία αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλείου. Η Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή. Το πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο. Οι εργασίες συνεχίζονται. Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου θα χρειαστεί. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 11.000 κλήσεις και έχει κάνει πάνω από 4.000 διασώσεις.

Στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στις Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.