Οι παρούσες κρίσεις λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών σε διάφορα σημεία της πατρίδας μας αλλάζει ριζικά τις ζωές όλων μας. Αλλάζει εκ βάθρων αντιλήψεις, συμπεριφορές, συνήθειες, αλλά και βάζει νέα διλήμματα στο τραπέζι του διαλόγου. Κυρίως όμως αναδεικνύει πτυχές της ζωής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής που είχαν παραμεριστεί τις τελευταίες δεκαετίες και δεν θεωρούνταν ελκυστικές προς συζήτηση.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κλιματική κρίση και διαμορφώνει νέες συνθήκες και νέα δεδομένα. Κυρίως όμως δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον μέσα και από τη φάση της αυτογνωσίας που βιώνουμε συλλογικά ως κοινωνία.

Σε αυτό το νέο τοπίο οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε την επόμενη μέρα και να αναλογιστούμε τι είχε γίνει λάθος τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Τι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε παρόμοιες κρίσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας όλο και πιο έντονα από εδώ και πέρα.

Οι εποχές του εφησυχασμού, του ωχαδελφισμού και του «έλα μωρέ» έχουν περάσει. Είναι περίοδος αναστοχασμού για σειρά ζητημάτων που αναδεικνύονται λόγω και της κρίσης, τόσο στο οικονομικό, πολιτικό, οικονομικό, αλλά ακόμα και στο ηθικό πεδίο.

Εξάλλου πάντα οι κρίσεις έχουν και ευκαιρίες και εδώ τώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τα δάση μας και τι κάνουμε για να τα προστατεύσουμε, πως προχωράμε σε αναδασώσεις και πολλά άλλα, αλλά και πως αντιμετωπίζουμε φαινόμενα καταστροφικών πλημμυρών με νέες σύγχρονες κατασκευές, κλπ.

Την ίδια στιγμή λόγω και των καταστροφικών πλημμυρών συζητάμε και η Πολιτεία λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις για αλλαγές και στις δομές του Κράτους που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Οι κρίσεις, διαφορετικής μορφής, θα είναι αρκετές στο μέλλον και οφείλει η συντεταγμένη Πολιτεία να επεξεργαστεί συγκεκριμένα σχέδια δράσης και αντιμετώπισής τους, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες.

Ζούμε σε κρίσιμους καιρούς και το σίγουρο είναι ότι όλα θα είναι διαφορετικά από εδώ και πέρα, αρκεί όμως να το καταλάβουμε όλοι και κυρίως όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για τις ζωές μας.

Και όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι, «όλα τα πράγματα αλλάζουν, κι εμείς αλλάζουμε μαζί μ’ αυτά» (Omnia mutantur, nos et mutamur in illis).