Με ταινίες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο από την δεκαετία του 1960 ως τις μέρες μας – ταινίες όπως οι «Φιτζκαράλντο», «Βόιτσεκ», «Νοσφεράτου» και παλαιότερα το «Αγκίρε: η μάστιγα του Θεού» – ο Βέρνερ Χέρτσογκ είναι, χωρίς καμία αμφιβολία,  ένας ζωντανός θρύλος του γερμανικού κινηματογράφου.

Μαζί με τους Βιμ Βέντερς , Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και Φόλκερ Σλέντορφ, ο Χέρτσογκ που γεννήθηκε στο Μόναχο το 1942, ανήκει στα εμβληματικά στελέχη του γερμανικού Νέου Κύματος που ωρίμασε στην δεκαετία του 1970, ενώ διέπρεψε επίσης και εκτός γερμανικών συνόρων.

Επομένως η πανελλήνια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ «Werner Herzog: Radical dreamer» (σ.σ. Βέρνερ Χέρτσογκ: Ριζοσπάστης ονειροπόλος) που γύρισε για τον Χέρτσογκ ο συμπατριώτης του Τόμας Φον Στάινακερ, ανήκει στις ταινίες που κάθε λάτρης του κινηματογράφου και της Ιστορίας του θα πρέπει να έχει υπόψη του.

Ανήσυχη φύση, ο Β. Χέρτσογκ οδήγησε τον εαυτό του και τους συνεργάτες του σε δύσβατα κινηματογραφικά ταξίδια εξωτικών χωρών θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την σωματική ακεραιότητά τους. Για ένα διάστημα ο ηθοποιός – φετίχ του ήταν ο Κλάους Κίνσκι, πρωταγωνιστής στις πιο γνωστές ταινίες του Χέρτσογκ (όλες που αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου) και άσπονδος εχθρός _όσο και φίλος του.

Για την διαδρομή του Χέρτσογκ του οποίου το έργο αγγίζει τους 75 τίτλους ανάμεσα στους οποίους και πάρα πολλά σπουδαία ντοκιμαντέρ, όπως η σειρά ντοκιμαντέρ «On death row» με συνεντεύξεις θανατοποινιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλούν εκτός άλλων ο Σλέντορφ, ο Βέντερς, η Πάτι Σμιθ, η Κλόε Τζάο και ο Τζόσουα Οπενχάιμερ.

Από την πλευρά του, ο Βαυαρός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας, Τόμας Φον Στάινακερ, γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε Λογοτεχνία στο Μόναχο και το Σινσινάτι. Πολυγραφότατος και πολυπράγμων, έχει στην πλάτη του σειρά αναγνωρίσεων για το έργο του στην προώθηση του πολιτισμού, καθώς και μια αλυσίδα ντοκιμαντέρ, κυρίως για την λόγια μουσική και για προσωπικότητες του πολιτισμού που σφράγισαν τους δύο τελευταίους αιώνες.

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023 στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και AUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης  θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.