Αναβολή έλαβε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου.

Αιτία για την αναβολή της συνάντησης είναι η ακύρωση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, την επόμενη Δευτέρα, λόγω των φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Ως εκ τούτου η συνάντηση των Μητσοτάκη – Ερντογάν μετατέθηκε για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα είναι αναγκαία για την διαχείριση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει αύριο Τρίτη (11/9) στο Στρασβούργο για το ζήτημα της έκτακτης ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει μεταβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων και αυτό επηρεάζει και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ, που θα αναβληθεί για δύο ημέρες.

Τι θα ζητήσει στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει μέσων πόρων την Ελλάδα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συμβεί μετά την κακοκαιρία Daniel είναι σχεδόν τριπλάσια του Ιανού και εάν βάλουμε κάτω τους αριθμούς μιλάμε για καταστροφή που υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

«Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και το θέμα είναι πλέον εάν σταθεί αυτή τη φορά στο ύψος της η Ευρώπη ή θα πρέπει να πληρώσει το βάρος των καταστροφών ο Έλληνας φορολογούμενος.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αναζητήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία αλλά και μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης