Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο».

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ο Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).

Όπως εξήγησε και μετέδωσε η ανταποκρίτρια του αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Συνάντηση φον ντερ Λάιεν – Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα έχει αύριο (12/9) συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε η Σπινάντ θα είναι ευκαιρία, εκτός άλλων, να συζητήσουν την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των καταιγίδων και των πλημμυρών που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.