Στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα Κυριακή (10/9) τα τρία από τέσσερα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon που συνελήφθησαν για τον τραγικό θάνατο του 36χρονου επιβάτη Αντώνη Καργιώτη και είχαν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν.

Ο τέταρτος πιθανότατα θα απολογηθεί στο νοσοκομείο εάν συνεχίσει να είναι νοσηλευόμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την προσκόμιση νέων στοιχείων που διαβιβάστηκαν στις ανακριτικές αρχές και αποτελούν πλέον μέρος της δικογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση μετά το τέλος της απολογίας των κατηγορουμένων ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος τους κατά περίπτωση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο,συνεργεία στο αδίκημα αυτό και διατάραξη της ασφάλειας των υδάτινων συγκοινωνιών.

Οι κατηγορίες σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων

Οι ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, στρέφονται σε βάρος του μέλους του πληρώματος που διακρίνεται στο βίντεο να σπρώχνει τον άτυχο άνδρα. Του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στους άλλους δύο ναυτικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Σε βάρος του καπετάνιου ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Παράλληλα, από την εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής.

Ό πλοίαρχος δεν έπρεπε να φύγει από το λιμάνι με άνθρωπο στη θάλασσα» – Τα λάθη και οι παραλείψεις

Ο Ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Σπανός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο του 36χρονου Αντώνη.

«Ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο πλοίαρχος δεν έπρεπε να φύγει από το λιμάνι εάν δεν είχε κλείσει τον καταπέλτη, και είχε πάρει κάβους για να φύγει. Είναι ακόμα χειρότερο που έφυγε με άνθρωπο στην θάλασσα. Είδε το άνθρωπο τον οποίο ώθησαν και έπεσε στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του, ενημερώνει το κυκλοφοριακό κέντρο του υπουργείου Ναυτιλίας, χωρίς αυτό να ξέρει το γεγονός με τον άνθρωπο στη θάλασσα», είπε αρχικά ο κ. Σπανός.

Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, ο 36χρονος Αντώνης φαίνεται πως ήταν μέσα στο πλοίο και μέχρι να φύγει είχε βγει για λίγο έξω. Βλέποντας έτσι ότι το πλοίο ετοιμάζεται να φύγει, φαίνεται πως σπεύδει στην είσοδό του πλοίου.

«Όσο υπάρχει ο καταπέλτης κάτω έχει άμεση σχέση με την ξηρά μπορεί να μπει και να βγει οποιοσδήποτε», συμπλήρωσε ο κ. Σπανός.

Τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Αντώνη

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», προχώρησε σε μία νέα αποκάλυψη στο MEGA και το LIVE NEWS για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη και το τι συνέβη εκείνο το βράδυ.

Παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και ήδη εξετάζεται το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες του πλοίου Blue Horizon αλλά και οι καταγραφές ήχου από το σύστημα καταγραφής των ασυρμάτων.

Πέρα από τα δεδομένα των δύο καμερών, οι οποίες «κοιτάνε» απευθείας στον καταπέλτη, υπάρχει ο αξιωματικός της πρύμνης που εποπτεύει τον καταπέλτη, ο χειριστής του, ο ύπαρχος και ένας ακόμη άνθρωπος που βρίσκεται εκεί οπότε και έχουν δει τι ακριβώς συνέβη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, είναι πολύ κρίσιμο το τι ανέφερε ο ύπαρχος, ο οποίος φαίνεται και σε ένα από τα βίντεο από τη δολοφονία που ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα να μιλάει στον ασύρματο. Συγκεκριμένα, φέρεται μιλάει για «άνθρωπο στη θάλασσα» , χωρίς να δηλώνεται σαφώς τι ακριβώς έγινε ούτε πώς το πλήρωμα τον έριξε στη θάλασσα.

Μάλιστα, ο καπετάνιος επικοινωνεί αμέσως με το με το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού, συγκεκριμένα στις 21:14 (δευτερόλεπτα μετά την αναχώρηση του πλοίου) και ενημερώνει πως υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, στην προβλήματα. Επισημαίνουμε πως δεν το κάνει σε μεταγενέστερη φάση, το κάνει σχεδόν αμέσως, και αυτό είναι ένα δείγμα ότι πιθανότατα αυτό αναφέρθηκε σε πρώτη φάση από τον ύπαρχο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, όπως λένε οι λιμενικοί, ξέρουν τα μέλη του πληρώματος των πλοίων πως, αν γίνει κάποιο απρόοπτο πολλές φορές οι ερευνητές θα αναζητήσουν τα δεδομένα των καταγραφών, από το σύστημα καταγραφής των ασυρμάτων. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λένε.

Υπενθυμίζεται πως έχει παραδοθεί πλέον αυτό το υλικό στις αρχές για να εκτιμηθεί πλέον σε όλη του την έκταση, σε όλη τη διάρκεια και για να εξεταστεί και το τι λέει το πλήρωμα στη συνέχεια, σε δεύτερη δηλαδή φάση.