Τετραμελή οργάνωση που δρούσε παρανόμως στην Αθήνα πλαστογραφώντας ταυτότητες και διαβατήρια για να τα προμηθεύει ακολούθως σε παράτυπους μετανάστες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η σπείρα διατηρούσε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης στον δεύτερο όροφο κτιρίου στα Πατήσια, το οποίο και είχε εφοδιάσει με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας.

Τα μέλη της, τέσσερα συνολικά, διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα ως πρόσφυγες που είχαν αιτηθεί άσυλο.

Περισσότερα από 2.500 πλαστά έγγραφα

Κατά την έρευνα που έγινε από τις Αρχές, κατασχέθηκε ιδιαίτερα εξελιγμένος εξοπλισμός, αποτελούμενος από σύγχρονες συσκευές εκτύπωσης με τεχνολογία λέιζερ, επαγγελματικούς θερμοκολλητές και πρέσες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κατάλληλο λογισμικό, μικροεργαλεία, όπως κοπίδια δράπανος κ.λπ., καθώς και ειδικές κόλλες που χρωματίζονται με την εφαρμογή UV φωτός, χρώματα, κλωστές.

Βρέθηκε επιπλέον μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών αποτελούμενη από πλήθος σελίδων διαβατηρίων, διαφανειών που φέρουν απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, τόπια δερμάτινου υφάσματος που χρησιμοποιούνται ως εξώφυλλα των διαβατηρίων, κάρτες PVC που χρησιμοποιούνται για δελτία ταυτότητας και άδειες ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν, ακόμη, περισσότερα από 2.700 τεμάχια εγγράφων (διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, άδειες διαμονής και άδειες ικανότητας οδήγησης) τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας, για καθένα από τα οποία η τιμή πώλησης κυμαινόταν από 200 έως 800 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα αποκόμιζαν από την εμπορία των κατασχεμένων εγγράφων εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ.

Επίσης, βρέθηκαν 14 μεταλλικές μήτρες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών διαβατηρίων και μία σφραγίδα θεώρησης εισόδου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης αμφιβόλου γνησιότητας.

Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων βρέθηκε διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο είχε καταχωρηθεί ως έντυπο κλαπέν – απολεσθέν την 21/07/2022.

Εν τω μεταξύ διερευνάται αν είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις στο εξωτερικό.