Βρισκόμαστε αισίως περίπου στα μισά του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι μέρες περνούν εξαιρετικά γρήγορα κάπου ανάμεσα στον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπια, το θερινό Αλέξανδρος και τα σοκάκια της παλιάς πόλης όπου μαζευόμαστε άπαντες μετά τις προβολές και φουντώνουν οι συζητήσεις οι σινεματικές. Κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και περισσότεροι – περήφανο πρωτάκι και η υποφαινόμενη. Και είναι ωραίο αυτό, όσο κι αν δυσκολευόμαστε να βρούμε θέση στις προβολές πια.

Οι μέρες μας κυλούν κάπως έτσι: κάθε απόγευμα – γύρω στις 6 – συρρέουμε στους χώρους προβολών και μέχρι τα μεσάνυκτα – ίσως και λίγο πιο αργά πολλές φορές – βουτάμε από κόσμο σε κόσμο, από ιστορία σε ιστορία, από καρέ σε καρέ. Κάθε πρωί συναντιόμαστε με τους δημιουργούς όσων παρακολουθήσαμε την προηγούμενη μέρα και μας μιλούν οι ίδιοι/ες για τα σινεματικά τους πονήματα, στο πιο φρέσκο και πολυαναμενόμενο ραντεβού του Φεστιβάλ, που επιμελείται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πάντσος.

Σήμερα, ημέρα τέταρτη του φεστιβάλ, αυτό μοιάζει πια να έχει γίνει το τελετουργικό μας. Λίγο πριν αρχίσουν οι σημερινές προβολές – σήμερα ξεκινούν και οι προβολές των ταινιών του Διεθνούς Σπουδαστικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού – σχολιάζουμε τις ταινίες που έχουν κλέψει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις, μιας και φέτος υπάρχει η δυνατότητα προβολής τους εντελώς δωρεάν μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ.

Αρκουδότρυπα

Μια πεζοπορία στο βουνό, ένας θρύλος για μια αρκούδα που όμως δεν έχει δει ποτέ κανένας, μια απρόσμενη προδοσία και ένα καγκούρικο αποχαιρετιστήριο πάρτι στο δάσος αλλάζουν για πάντα τη βαθιά φιλία δύο νεαρών γυναικών από την επαρχία. Γυρισμένη στην Ελάτη Τρικάλων από τους Στέργιο Ντινόπουλο και Χρυσιάννα Παπαδάκη, η ταινία στρέφει το βλέμμα στην φύση, τη ζωή στην επαρχία, τους νέους, τον έρωτα, τη φιλία. Και το κάνει με τέτοιο τρόπο που τα 38 λεπτά που διαρκεί κυλούν σαν δροσερό, καθάριο νερό προτού το καταλάβεις, προτού προλάβεις να χορτάσεις την καταπληκτική φωτογραφία της ταινίας, το μεθυστικό της ηχοτοπίο, το καλογραμμένο σενάριο και όλα εκείνα τα συναισθήματα που σου γεννά. Ευτυχώς, όπως μας αποκάλυψαν οι δημιουργοί της «Αρκουδότρυπας», στόχος τους είναι να γυρίσουν σύντομα ένα σίκουελ μεγάλου μήκους της ταινίας.

Αρκουδότρυπα – Χρυσιάννα Παπαδάκη – Στέργιος Ντινόπουλος

Wings

Μια γυναίκα, μεσήλικη, με μόνη της συντροφιά ένα καναρίνι, μιλά στο κινητό ενώ μαγειρεύει. Από ώρα σε ώρα περιμένει τον γιο της και τη σύντροφό του για φαγητό. Όλα μοιάζουν να είναι υπό έλεγχο όταν χτυπά το σταθερό και τότε ανατρέπονται όλα. Το «Wings» του Φοίβου Ήμελλου ακολουθεί σε μονοπλάνο την συναισθηματική ελεύθερη πτώση μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που προσπαθεί εδώ και χρόνια να κρύψει κάτω από το χαλί· μιας γυναίκας που τη στιγμή που τη συναντάμε ως θεατές καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και το συναίσθημα.

Διάβαση

Μια σιδηροδρομική διάβαση στο πουθενά, δύο ξύλινα φυλάκια και δύο φύλακες που σαν άνθρωποι μοιάζουν να είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ο Γιάννης – μέρμηγκας σωστός – είναι μοναχικός κι επιμελής. Ο Αντώνης χαλαρός και μουσικόφιλος – τζίτζικας. Η Κατερίνα Μαυρογεώργη κι ο Αινείας Τσαμάτης επιχειρούν να ανακαλύψουν ποια μπορεί να είναι η σχέση αυτών των δύο ανθρώπων. Πότε και ποιες οι προσωπικές τους στιγμές αυτών των δύο ανθρώπων που ερήμην τους τούς έκανε αχώριστους μία διάβαση; Και τέλος, τι είναι εκείνο που έχει τη δύναμη να ανατρέψει την παγιωμένη μεταξύ τους δυναμική; Η «Διάβαση» είναι μία πολύ έξυπνη ταινία, με χιούμορ αλλά και ουσιαστικό προβληματισμό, που άθελά της – διότι γράφτηκε πριν από δύο χρόνια – ακουμπά στο πολύ πρόσφατο συλλογικό τραύμα που άφησε στην ελληνική κοινωνία η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο κλέφτης

Δυο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι συναντιούνται σε ένα διαμέρισμα. Και οι δύο υποψιάζονται ο ένας τον άλλο. Και οι δύο αποφεύγουν τεχνηέντως να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και τον λόγο που τους φέρνει εκεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αλλόκοτης αυτής συνάντησης ένας παπαγάλος φωνάζει «Μαργαρίτα» και ωθεί δύο πρωταγωνιστές της πανέξυπνης, σύντομης αλλά πολύ απολαυστικής κωμωδίας του Matteo Pizzocaro σε ένα παιχνίδι ρόλων. Τελικά, ποιος είναι ο κλέφτης και ποιος νοικοκύρης;

Ο Κλέφτης – Matteo Pizzocaro

Good Girls Club: A Virginity Odyssey

Δύο κολλητές φίλες ετοιμάζονται για την ενηλικίωση. Ο στόχος τους ένας και διακαής: να χάσουν την παρθενιά τους το βράδυ των γενεθλίων τους. Αλλά όσο κι αν καταστρώνουν σχέδια, ενώ ταυτόχρονα φουσκώνουν μπαλόνια, φορούν campy φο μπιζού κι απλώνουν φαρδιές γραμμές αϊλάινερ στο άνω βλέφαρο, τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελαν. Η Λήδα Βαρτζιώτη κι ο Δημήτρης Τσακαλέας καταπιάνονται με το θέμα της φιλίας και, ιδιαίτερα, κατά τη μεταβατική και έντονη περίοδο πριν την ενηλικίωση. Και η μικρή τους – σε διάρκεια μόνο – οδύσσεια μετατρέπεται σε ένα ειλικρινές, σύγχρονο πορτραίτο εφηβείας κι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Good Girls Club – A Virginity Odyssey – Λήδα Βαρτζιώτη – Δημήτρης Τσακαλέας