«Επανάληψη του Ιανού» χαρακτήρισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel που χτυπάει εδώ και ένα 24ωρο αρκετές περιοχές της χώρας με επίκεντρο τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές που θα είναι πλέον όλο και πιο συχνές τόνισε ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές και ο τρόπος αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση στα φαινόμενα. Είναι ακραία. Έχουν και διάρκεια, αλλά καταλαμβάνουν και πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Μέσα από αυτή την οπτική ουσιαστικά τεκμηριώνεται αυτό που υποθέταμε από το 2015» δήλωσε ο κ. Λέκκας κάνοντας λόγο για την κλιματική κρίση.

Όπως είπε «τα φαινόμενα εναλλάσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι πυρκαγιές ακολουθούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από πλημμυρικά φαινόμενα και βλέπουμε σε εξέλιξη αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο» που όπως τόνισε συνοδεύονται από έντονες διαβρώσεις, κατολισθήσεις και μεταφορές τεράστιων όγκων στερεάς ύλης.

«Μέσα στο Βόλο μέσα ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο. Είναι αδύνατο ουσιαστικά να παραλάβουν οι υποδομές όλο αυτό τον όγκο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις»

Όπως εξήγησε στη λεκάνη του Βόλου συγκεντρώνονται τα νερά από την Πορταριά, τη Μακρινίτσα και πολλές άλλες περιοχές που είναι στον ορεινό κύκλο που περιβάλλουν τη πόλη. «Αυτές οι λεκάνες, που έχουν μία έκταση της τάξεως των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποστραγγίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπου καλούνται να παραλάβουν όχι μόνο τα 75 εκατομμύρια τόνους βροχής και άλλα τόσα τα οποία αφορούν το έδαφος το οποίο διαβρώθηκε» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει να να μη ξανασυμβούν αντίστοιχες καταστροφές ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Να μειώσουμε τη διακινδύνευση, όχι τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος υπάρχει. Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί είναι ένας κίνδυνος που αφορά τη βροχόπτωση. Αφορά το έδαφος που παρασύρεται» υποστήριξε ο κ. Λέκκας.

Όπως είπε, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανθεκτικότητα των υποδομών οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις τις οποίες επιβάλλει η κλιματική κρίση.

«Θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ενημέρωση, εκπαίδευση και πληροφόρηση των πολιτών. Βλέπουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν με τον κίνδυνο ο οποίος εμφανίζεται παρά το γεγονός ότι έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση μέσω του 112».

Και όπως επισήμανε ποτέ οι κίνδυνοι αυτοί δεν εμφανίζονται κατά μόνας. Σε μεγαλύτερες περιοχές θα υπάρχει συνδυασμός κινδύνων. Θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν στο σχεδιασμό μας» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.