Τραγωδία χθες το βράδυ (5/9) στο λιμάνι του Πειραιά με έναν 36χρονο να χάνει τη ζωή του στην προσπάθειά του να ανέβει στο πλοίο Blue Horizon το οποίο ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης.

Και ενώ αρχικά οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 36χρονος σκοτώθηκε όταν πήδηξε για να επιβιβαστεί στο πλοίο και τελικά έπεσε στη θάλασσα, ήρθε η ανατροπή. Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, μέλη του πληρώματος διαπληκτίζονται με τον άνδρα και στη συνέχεια τον σπρώχνουν δύο φορές. Εκείνος καταλήγει στη θάλασσα και λίγο αργότερα ανασύρεται νεκρός.

Στη συνέχεια ακούγεται από τα μεγάφωνα η εξής ανακοίνωση: «Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Το πλοίο αναχωρεί, λίγη ώρα αργότερα όμως επιστρέφει στο λιμάνι του Πειραιά καθώς υπάρχει εντολή από την εισαγγελία Πειραιά να συλληφθούν τα δύο άτομα του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, ο αξιωματικός καταστρώματος και ο πλοίαρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, δίπλα στον καταπέλτη υπήρχε μία βαλίτσα και κάποια αντικείμενα, τα οποία δεν αναζήτησε κανείς. Οι λιμενικοί πήραν τα αντικείμενα εκτιμώντας πως ανήκουν στον άντρα που έχασε τη ζωή του.

Οι μαρτυρίες

Αυτόπτης μάρτυρας μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε τι συνέβη: «Ο άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο. Τον έσπρωχνε ο τύπος με το λευκό πουκάμισο. Έκανε δύο τρεις προσπάθειες ο άλλος να μπει μέσα στο πλοίο. Την ώρα που ξεκινούσε ο καταπέλτης να φύγει, έφευγε ξεκόλλαγε και αυτός συνέχιζε και τον έσπρωχνε. Φώναζαν: τι κάνεις, τι κάνεις; Έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα. Και οκ έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα…

Τον έριξες επί τόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε.

Μετά από λίγο βγήκε στην επιφάνεια, είχε πνιγεί κατευθείαν. Τον γύρναγε μέσα η θάλασσα και μετά από λίγο τον χάσαμε. Πήρα το λιμεναρχείο, είχαν πάρει και άλλα άτομα και μετά από λίγο μας γύρισαν πίσω. Το πλήρωμα έλεγε ότι πήγε να προλάβει το πλοίο και έπεσε μόνος του. Αλλά δεν έγινε αυτό».

«Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό»

Επιβάτης που ήταν παρών στο περιστατικό, μίλησε στο MEGA περιγράφοντας την σκηνή.

«Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο και έβαζε τις μηχανές, ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος και βλέπω τον ύπαρχο του πλοίου να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Όλος ο κόσμος φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα έπεφτε στη θάλασσα. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα. Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό».

«Για μένα το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι, αν δείτε το βίντεο, ότι ρίχνει μια ματιά (σ.σ. ο ύπαρχος) λες και έπεσε… και γατί να έπεφτε και σκύλος στη θάλασσα, θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα για να φύγει το πλοίο».

«Τους έκλεισε την πόρτα»

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος» καταγγέλλει. «Ο άνθρωπος τον τράβηξε η δίνη της θάλασσας, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας και μετά ξεβράστηκε πάνω και τον ξαναπήρε από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος. Έφυγε το πλοίο και από ό, τι έμαθα πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και του χτύπαγε την πόρτα και αυτός τους έκλεισε την πόρτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

O αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος καταγγέλλει την απάθεια του πληρώματος. «Μια γυναίκα που έδωσε κατάθεση μαζί μου, είχε πάει στον καπετάνιο και του χτύπησε την πόρτα και της έκλεισε την πόρτα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι από την στιγμή που πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο. Ούτε αυτό συνέβη, εμείς ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο. Δεν υπήρχε λιμενικός στο σημείο».

Βαρβιτσιώτης: Θα αποδοθούν οι ευθύνες

Τη θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Λιμεναρχείο Πειραιά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας Attica Group

«Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία.