«Μάς έχει σοκάρει η αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη ενώ προσπαθούσε να μπει στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Πρόκειται για μία απάνθρωπη πράξη που δεν αντιστοιχεί στον πολιτισμό και στην δημοκρατική κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άρα καμία προσπάθεια να κανονικοποιηθούν και να δικαιολογηθούν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος, χαρακτηρίζει «κατάπτυστη και απάνθρωπη τη δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Βαρβιτσιώτη, η οποία εξισώνει το θύμα, τον Αντώνη Καρυώτη με τους θύτες, αυτούς που τον δολοφόνησαν» και προσθέτει: «Είναι παράδοξο το ότι παραμένει ακόμη στη θέση του. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταδικάσει τη δήλωση αυτή και να τον αποπέμψει».

Αναφέρεται «στις αβελτηρίες» στον κρατικό μηχανισμό για τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, λέγοντας: «αυτή τη στιγμή δίνεται ακόμη μία πολύ μεγάλη μάχη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους πολίτες και εθελοντές για να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση και εχθές και σήμερα απέναντι σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο μάς δείχνει και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Προτεραιότητα είναι τώρα η ασφάλεια των πολιτών και των ανθρώπων που επιχειρούν και η προστασία των περιουσιών των πολιτών. Πρέπει λοιπόν να τους στηρίξουμε και στη συνέχεια θα κάνουμε και μία πολιτική συζήτηση για τη διαχείριση της κατάστασης».

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση σημείωσε: «Είναι εμφανή τα κενά στην προετοιμασία της πολιτείας να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις και καιρικά φαινόμενα. Ο κος Μητσοτάκης περιορίζεται στις δηλώσεις αλλά δεν προχωρά σε έργα για την κλιματική κρίση. Δεν ενισχύει την πολιτεία και το είδαμε αυτό με τραγικό τρόπο και με τις πυρκαγιές. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση της πολιτείας και αυτό είναι κάτι που δεν έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεν θέλει να κάνει η κυβέρνηση ΝΔ. Ο κος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πιο έτοιμη από κάθε χρονιά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και είδαμε τα αποτελέσματα. Είχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ καμένων εκτάσεων».

Χαρακτήρισε στη συνέχεια πολύ θετική την πορεία και το αποτύπωμα των εσωτερικών διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Ιούνιο και μετά, ύστερα μάλιστα από μία μεγάλη ήττα, τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Θύμισε ακόμη ότι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να γραφτούν μέλη και να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει: «θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτήν την αμεσοδημοκρατική διαδικασία εκλογής προέδρου. Η συμμετοχή στην εκλογή ηγεσίας θα είναι ένα πολιτικό μήνυμα. Προφανώς και ήταν πολύ υψηλή η συμμετοχή στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2022, από τα μέλη του κόμματος και τώρα προφανώς η θερινή περίοδος και η ήττα των εκλογών και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα θα έχουν αποτύπωμα σε μικρότερη συμμετοχή. Το πολιτικό μήνυμα αυτό της συμμετοχής πρέπει να το αξιολογήσουμε».

Τέλος υπογράμμισε πως: «δεν φτάνει μόνο να έχουμε ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά μία πολιτική πρόταση για την αναγέννηση, επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».