Σύμφωνα με πληροφορίες των Guardian και New York Times, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ταξιδέψει στη Ρωσία αυτόν τον μήνα για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να συζητήσει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι λεπτομέρειες της αναμενόμενης συνάντησης είναι ακόμη ασαφείς, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ, δεδομένης της εγγύτητάς του με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ, ο οποίος σπάνια φεύγει από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, αναμένεται να ταξιδέψει στις ακτές του Ειρηνικού της Ρωσίας με τεθωρακισμένο τρένο, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times.

Τι επιδιώκουν Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Η συνάντηση έρχεται καθώς ο Κιμ και ο Πούτιν, που είχαν συναντηθεί και το 2019, επιδιώκουν μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν επιθυμεί να εξασφαλίσει βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο Κιμ ελπίζει ότι το Κρεμλίνο θα ανταποδώσει με τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνικά υποβρύχια, δήλωσαν αξιωματούχοι στους New York Times.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε ανεπιτυχώς δύο οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα, το καθένα από τα οποία μετέφερε έναν στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης στα τέλη Μαΐου και τον Αύγουστο. Το καθεστώς έχει πει ότι θα επιχειρήσει άλλη μια εκτόξευση τον Οκτώβριο, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Κιμ αναζητά επίσης επισιτιστική βοήθεια εν μέσω αναφορών για χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και υψηλά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών στη Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται πως το προγραμματισμένο ταξίδι έρχεται εν μέσω εικασιών ότι η Ρωσία πρότεινε τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Κίνα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, σημείωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα πρόσφατα επιδιώκοντας να αποκτήσει πρόσθετα πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έχουμε πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένει ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, για να περιλαμβάνουν τη διπλωματική δέσμευση σε επίπεδο ηγετών στη Ρωσία», είπε ο Γουάτσον.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προέτρεπαν τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για όπλα με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να πουλήσει όπλα στη Ρωσία».

Μάλιστα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.