Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να συζητηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού και της παραλλαγής Kraken, αλλά και του νέου εμβολίου κατά του RSV, με φόντο την αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών που καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Κατά την συνεδρίαση θα αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, ποιες θα είναι οι ομάδες που πρέπει να λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα αλλά και σε ποιο δοσολογικό σχήμα, με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ήδη η χώρα μας έχει δρομολογήσει την προμήθεια των εμβολίων Comirnaty XBB.1.5 της Pfizer, τα οποία και αναμένεται να παραληφθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό το εμβόλιο σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της ασθένειας, καθώς αποτελεί την τρίτη προσαρμογή με σκοπό να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19.

Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με το προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.