Σε αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου 2023 οδηγήθηκε η πρώτη δίκη για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας λόγω κωλύμματος στο πρόσωπο συνηγόρων υπεράσπισης.

Πάνω από 10 θύματα στην υπόθεση, ενήλικες και ανήλικες, δήλωσαν δια των συνηγόρων τους, παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας.

Η δίκη αναβλήθηκε λόγω αποδεδειγμένου, όπως είπε η εισαγγελέας της έδρας, κωλύματος των δύο συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι σήμερα έπρεπε να παραβρίσκονται στη δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, διαδικασία η οποία βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της εξέτασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πατέρας Αντώνιος, μεταξύ άλλων, «προξένησε σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας σε ανήλικους ευρισκόμενους υπό την προστασία του και σε πρόσωπο που δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και με το οποίο είχε σχέση εργασίας, η οποία είχε ως επακόλουθο την βαριά σωματική τους βλάβη με τη μεθοδευμένη πρόκληση σε αυτούς σωματικής εξάντλησης επικίνδυνες για την υγεία τους και Ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σ’ αυτούς σοβαρή ψυχική βλάβη μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης».

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου ο ιδρυτής της «Κιβωτού» φέρεται το καλοκαίρι του 2019 μαζί με δυο συνεργάτες του στη δομή του Βόλου να προκάλεσαν σε ένα 15χρονο αγόρι «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει σ’ αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη» καθώς του επέβαλαν για λόγους σωφρονισμού να εργάζεται καθημερινά σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες όπως το καθάρισμα, το άρμεγμα των ζώων αλλά και τη μεταφορά ακαθαρσιών με βαριά τσουβάλια.

Στο κατηγορητήριο περιγράφεται για άλλη περίπτωση η παρατεταμένη απομόνωση του παιδιού, για περίπου δυο μήνες για λόγους σωφρονισμού, σε σπιτάκι της δομής στο οποίο παρέμενε κλειδωμένο και μόνο. «Του πήγαιναν μόνο φαγητό, ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού αυτού, νερό που δεν ήταν πόσιμο αλλά και να πλένεται με το νερό αυτό, το οποίο ήταν κρύο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλη περίπτωση, το 2021, φιλοξενούμενος στη δομή εμφανίζεται να υποχρεώθηκε σε πολύωρη εργασία ενώ είχε σπάσει το πόδι του. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022 ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να οδήγησε δυο φιλοξενούμενους σε απομόνωση από έναν έως τρείς μήνες σε ένα κρύο και άδειο δωμάτιο το οποίο είχε μόνο ένα στρώμα στο πάτωμα και μια κουβέρτα και «χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, αφού η πόρτα του δωματίου της τουαλέτας ήταν επίσης κλειδωμένη». Σύμφωνα με την κατηγορία, ο μόνος λόγος που επιτρεπόταν στους φιλοξενούμενους να βγουν από το δωμάτιο ήταν για να κάνουν αγροτικές δουλειές.

Στο κατηγορητήριο καταγράφεται καταγγελία ότι φιλοξενούμενος στη Χίο εργαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς αντάλλαγμα στο μαγειρείο της δομής ενώ για δυο μήνες του επέβαλλαν να σπάει πέτρες σε ένα βουνό από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας παρέμενε σε απομόνωση.

Για όλα αυτά καλούνται να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι και να πείσουν τους δικαστές που θα τους κρίνουν ότι είναι αθώοι όπως υποστηρίζουν. Πάντως η δίκη, που είναι πρωτοείσακτη δεν αποκλείεται να αναβληθεί ή να διακοπεί λόγω κωλύμματος στο πρόσωπο συνηγόρων.