Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του στην Αθήνα τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα 70 χρόνια των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων στην γηραιά ήπειρο η γενιά του πολέμου έδωσε τη σκυτάλη στη γενιά της ειρήνης και της δημοκρατίας.»

Σήμερα όμως, όπως τόνισε, βιώνουμε «σεισμικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. «Πέραν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με πολιτικούς όρους του 20ου αιώνα, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα, όπως και οι δημοκρατικές αξίες υποχωρούν άτακτα παγκοσμίως. Η Ευρώπη δεν είναι ο κανόνας αλλά η λαμπρή εξαίρεση. Θα ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος να εκλάβουμε το Ευρωπαϊκό επίτευγμα ως δεδομένο, διότι απλώς δεν είναι.

Η προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της βαρυτικής έλξης που ασκούσε ως ευκαιρία συμμετοχής σε ένα κόσμο ευημερίας αποτέλεσε το σημαντικότερο εργαλείο συλλογικών κοινωνικών αλλαγών τα τελευταία 50 χρόνια.

Η προοπτική της συμμετοχής στο πιo επιτυχές κλαμπ χωρών στον κόσμο και στην κοινή αγορά, ανάγκαζε ακόμη και αυταρχικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν επιχειρώντας δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό συνέβαινε από τις πρώτες διευρύνσεις μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουκρανίας. Ο δεύτερος γύρος του Ουκρανικού ζητήματος δεν ξεκίνησε πρόσφατα αλλά με τις διαδηλώσεις του 2014 υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επονομαζόμενο EUROMAIDAN.

Η Ελλάδα αξιοποίησε αυτό το εργαλείο στο μέγιστο βαθμό στην εξωτερική της πολιτική με το απόλυτο παράδειγμα να είναι η ένταξη της de factο διχοτομημένης Κύπρου στην Ένωση το 2004, το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό έργο ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους πολίτες, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως η Τουρκία και η έκθεση προόδου της, στο θέμα Μπελέρη όπου πρωτοστατεί στο Ευρωκοινοβούλιο για την απελευθέρωσή του, στις πυρκαγιές και στην κλιματική αλλαγή» ανέφερε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι Ευρώπη παραμένει ένας φάρος  Δημοκρατίας, Ευημερίας, Ελευθερίας και Δικαιωμάτων τον οποίο ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Αυτό είναι απόλυτη αλήθεια. Αλλά δεν θα αποδώσει όσο πρέπει και θέλουμε αν δεν είναι όλοι συμμέτοχοι. Από τους αδύναμους κρίκους του κοινωνικού ιστού μέχρι τους ισχυρούς παράγοντες της οικονομίας. Από τους νέους που δικαιούνται μια σοβαρή προοπτική και τους απόμαχους της τρίτης γενιάς που δικαιούνται να απολαμβάνουν τους κόπους τους.

Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι η ένταξη της Ελλάδα συνέπεσε με τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. «Το ΠΑΣΟΚ έφερε θεαματικά αποτέλεσμα στην Ευρώπη τα οποία άλλαξαν την εικόνα της χώρας μας. Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα προστάτευσαν την ελληνική Γεωργία. Το επενδυτικό πρόγραμμα  Ντελόρ μας έδωσε τη δυνατότητα για το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών στην ιστορία της χώρας. Η ένταξη της Κύπρου ξανα-έγραψε το εγχειρίδιο της Εξωτερικής πολιτικής παγκοσμίως. Είναι μεγάλη η ιστορία της παράταξης μας στην Ευρώπη. Και πολλοί εκ των πρωταγωνιστών είναι εδώ σήμερα

Χρειαζόμαστε τόνισε μια νέα δέσμη προγραμμάτων για την νέα γενιά που να ξανά-αλλάξει το παιχνίδι. Να στηρίξει τους νέους μας μπροστά στις προκλήσεις της ασταθούς αγοράς εργασίας, της διπλής περιβαλλοντικής και ψηφιακής μετάβασης και της επερχόμενη ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για του νέους που να καλύψει το σύνδρομο της “χαμένης γενιάς”.»

Και είναι αυτό επεσήμανε «μια δική μου δέσμευση, ένας αγώνας που θα κληθούμε να πετύχουμε μαζί στις ευρωεκλογές ορόσημο του Ιουνίου. Πρέπει λοιπόν από σήμερα να ξεκινήσουμε αυτόν τον αγώνα  για να καταφέρουμε τον Μάιο του 2024 να έχουμε μια δυνατή Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για να δημιουργήσουμε έτσι την Ευρώπη της Κοινωνικής προόδου.»

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, Βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χριστιδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χριστοδουλάκης Μανώλης, Καζάνη Αικατερίνη, Κουκουλόπουλος Πάρης, Χνάρης Μανώλης, Βατσινά Ελένη, Σπυριδάκη Κατερίνα, Σταρακά Χριστίνα, Αχμέτ Ιλχαν, Φραγκίσκος Παρασύρης καθώς και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αντρέας Σπυρόπουλος.