Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Απομένει να δούμε πως θα κινηθούν τα πράγματα τον Σεπτέμβριο, αλλά και κατά πόσο θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδο (πέρα από το σύνηθες) για να κάνουμε τον τελικό απολογισμό της φετινής χρονιάς αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι η σημαία κρατήθηκε ψηλά κυρίως χάρη στις επιδόσεις της Αττικής που καταγράφει πραγματικά εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα πολλοί παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί φέτος αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Βεβαίως, συνεχίζουμε να ακολουθούμε την λάθος περπατημένη του να υπολογίζουμε το πως κινείται ο τουρισμός με βάση τις αφίξεις και όχι τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να εξετάζουμε ως βαρόμετρα τη Μύκονο και όχι τους μαζικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη.

Ακόμη όμως και με αυτά τα δεδομένα ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος κινείται στον «αυτόματο πιλότο», διακρίνεται από ανθεκτικότητα και επιβεβαιώνει την σημασία του για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις νησιωτικές Περιφέρειες.

Αναφέρθηκα σε «αυτόματο πιλότο», καθώς η ανάπτυξη του τουρισμού τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν εν πολλοίς «αυθόρμητη» και «αυτοσχέδια», χωρίς στρατηγική και προσανατολισμό, κοινώς χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Είμαστε μια πανέμορφη χώρα με εκατοντάδες νησιά, παραλίες, φανταστική κουζίνα και μοναδικά αξιοθέατα με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μας βρίσκουν από μόνοι τους, χωρίς εμείς σαν κράτος να κάνουμε το παραμικρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες από διεθνείς οίκους, το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ένα από τα πλέον ελκυστικά παγκοσμίως και μάλιστα βελτίωσε τη θέση του κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η διατήρηση, αλλά και η βελτίωση αυτής της θέσης μπορεί να γίνει μόνο με σχέδιο και μέσα από ένα προϊόν που θα είναι πιο σύνθετο, οργανωμένο και προσεγμένο. Ένα προϊόν δηλαδή που θα δίνει στον τουρίστα την δυνατότητα ποικίλων επιλογών, ανεξάρτητα του βασικού λόγου για τον οποίο πραγματοποιεί το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Το σύνθετο και βελτιωμένο προϊόν προϋποθέτει και συνεπάγεται οργανικές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας, αποτελεσματικές μορφές διακυβέρνησης, συνέργειες και συνεργασίες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και επενδύσεις για την βελτίωση υποδομών που δεν είναι αμιγώς τουριστικές, όπως: ενέργεια και ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και καθαριότητα, υποδομές υγείας, οδική ασφάλεια και σήμανση αλλά και υλοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, καθώς και προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε δεκάδες τουριστικούς Δήμους της χώρας που υφίστανται πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη.

Η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα ωφελήσει σημαντικά όμως και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα θα βελτιώσει περαιτέρω την ανάπτυξη ενός καλύτερου είδους τουρισμού. Η επίμονη και συνεχής απαίτηση και θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον Τουρισμό που στοχεύει στα εξής:

  • Την επέκταση και σε άλλες Περιφέρειες πέραν των 5 Περιφερειών στις οποίες σήμερα λαμβάνει χώρα το 88% της τουριστικής δραστηριότητας.
  • Την χρονική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, δηλαδή την άμβλυνση της εποχικότητας.
  • Την αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη.

Παράλληλα, πρέπει να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε θέματα απλοποίησης διαδικασιών, ασφάλειας δικαίου και ευθυγράμμισης των έμμεσων φόρων – που επιβαρύνουν τις τιμές και άρα την διεθνή ανταγωνιστικότητα – με τα επίπεδα των ανταγωνιστών μας, αλλά και να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, τη βελτίωση στη διαχείριση των προορισμών μέσω αποτελεσματικών πολιτικών και ψηφιακής διακυβέρνησης και παράλληλα να εκμεταλλευτούμε τη διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών της χώρας καθώς κάθε περιοχή της χώρας μας έχει να αναδείξει φυσικές ομορφιές, ιστορία, πολιτισμό και μια σειρά από ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική.

* Η κ. Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στο δήμο Διονύσου Αττικής και αν. Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ