Με αρκετή καθυστέρηση συγκριτικά με την επικρατούσα κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη φεύγουν από το πατρικό σπίτι τους οι νέοι στην Ελλάδα. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία από Eurostat για το 2022 επιβεβαίωσαν απλώς μια παγιωμένη συνθήκη που ο καθένας είτε τη βιώνει είτε την αντικρίζει δίπλα του.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα και της εργασιακής ρευστότητας που επικρατεί συνδυαστικά με τα ακριβά ενοίκια, τα Ελληνόπουλα αποφασίζουν ν’ αφήσουν το πατρικό τους αφού πρώτα έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον πίνακα της Eurostat, είναι κάτι που συμβαίνει κατά μέσο σε ηλικία 30.7 ετών.

Την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη οι νέοι βρέθηκε ότι «απογαλακτίζονται» σε ηλικία 26.4 ετών.

Στην τρίτη θέση η Ελλάδα

Φυσικό είναι o μέσος όρος όσων αυτονομούνται και ανεξαρτητοποιούνται να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Ελλάδα είναι η τρίτη στη λίστα, πίσω μόνο από την Κροατία, στην οποία καταγράφηκε ο υψηλότερος μέσος όρος (33.4 έτη), και τη Σλοβακία (30.8 έτη). Τη χώρα μας ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ισπανία (30.3), η Μάλτα (30.1) και η Ιταλία (30).

Αντιστρόφως ανάλογες οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες αποχωρισμού του πατρικού σε Φινλανδία (21.3), Σουηδία (21.4), Δανία (21.7) και Εσθονία (22.7).

Το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία η μέση ηλικία όσων αποχωρίζονται το πατρικό τους παρουσιάζει αύξηση σε δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ αποτυπώνει τη γενικότερη «φτωχοποίηση» που βιώνουν οι κοινωνίες. Ενδεικτικό είναι πως το 2012 ο χαμηλότερος μέσος όρος εντοπιζόταν στη Σουηδία (19.9 ετών).

Βάσει της ίδιας μέτρησης, οι γυναίκες είναι εκείνες που φροντίζουν ν’ αφήνουν γρηγορότερα την πατρογονική εστία, σε ηλικία μόλις 25.4 χρόνων, έναντι των ανδρών που το κάνουν αφού έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας τους.

Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (25.4 έναντι 29.9). Αυτό το 4.5 το ανταγωνίζεται μόνο το 4.1 της Βουλγαρίας, με τους άνδρες να φεύγουν από το πατρικό στα 32.3 έτη και τις γυναίκες στα 28.2. Την ίδια ώρα το Λουξεμβούργο (0.5 έτη διαφορά), η Σουηδία (0.6), η Δανία και η Μάλτα (και οι δύο 0.7) κατέγραψαν τις μικρότερες διαφορές στις τιμές.