Λάδι στη φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μία μέρα πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, ρίχνουν με τις δηλώσεις τους αναλυτές από την Τουρκία οι οποίοι μιλώντας στο CNN Turk επαναφέρουν το ζήτημα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη οι δύο αναλυτές σχολιάζουν πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας», ενώ παράλληλα επισημαίνουν «η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έστω και ένα πόντο» επισημαίνοντας πως «αυτό είναι αιτία πολέμου». Μάλιστα, αναφέρουν πως «Οι ΗΠΑ λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας».

«Στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας. Υπάρχουν τα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας, τα οποία μας ανήκουν σύμφωνα με την δική μας νομική θέση και άποψη και τα ιστορικά ντοκουμέντα. Σε αυτά η Ελλάδα έχει τον ισχυρισμό της δικής της κυριαρχίας. Εδώ μιλάμε για 120 νησιά και βραχονησίδες. Εμείς ξέρουμε τι θα συμβεί στο Αιγαίο σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων» σχολίασε ο Τσαγρί Ερχάν, πρύτανης του πανεπιστημίου της Αλτίνμπας.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει αν «μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο δηλαδή να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια;» ο κ. Τσαγρί Ερχάν απαντάει: «Προσοχή δεν μιλάμε για 12 μίλια. Να το διορθώσουμε. Η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου, η απόφαση για κήρυξη πολέμου δεν μιλάει για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έστω και ένα πόντο, αυτό για εμάς είναι αιτία πολέμου».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αϊντίν, Ραγκίπ Κουτάϊ Καρατζά δήλωσε: «Πρέπει να πούμε πως οι ΗΠΑ έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην Ελλάδα σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όπως σε ζητήματα του αποκλεισμού των F-35 αλλά και στην μη πώληση των F-16.»

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν

Αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου περίπου στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Στόχος αρχικά της συνάντησης είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις ωστόσο, αναμένεται να προετοιμάσει και το έδαφος για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επισημαίνεται τα δύσκολα μεταξύ των δύο χωρών είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές και κυρίως η υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με την Αθήνα, με την Τουρκία να έχει όμως από την πλευρά της διαφορετική άποψη για το πώς βλέπει τις «διαφορές στο Αιγαίο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Φιντάν θα ξεκινήσουν μια σοβαρή επαναπροσέγγιση στα θέματα που οι δύο χώρες έχουν σημαντικές διαφορές, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ πιθανή είναι και μια τρίτη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν μέσα στο έτος.