Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές σε χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς καθημερινά εντοπίζονται διακινητές και πρόσφυγες – μετανάστες που πέρασαν παράνομα στη χώρα μας.

Όπως έλεγαν στελέχη των διωκτικών Αρχών στο ΒΗΜΑ στον Έβρο οι σύγχρονοι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται την χαμηλή στάθμη στον ποταμό, ενώ στο Αιγαίο τις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι κινούνται πολλά σκάφη αναψυχής. Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο οι λιμενικοί εντοπίζουν λέμβους με μετανάστες με νωπές τις μνήμες από τον πρόσφατο απολογισμό με πέντε νεκρούς, ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα, που έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη χώρα μας.

Μεταφέρουν μετανάστες και με… θαλαμηγό

Μια τέτοια υπόθεση αποκαλύφθηκε στα μέσα της εβδομάδας όταν ενημερώθηκαν λιμενικοί στη Μύκονο για αποβίβαση πολλών μεταναστών από θαλαμηγό στην παραλία της Αγίας Άννας Καλαφάτη. Στο σημείο έφτασαν λιμενικοί και εντόπισαν 51 αλλοδαπούς (42 άνδρες, 8 γυναίκες και ένα ανήλικο) οι οποίοι είχαν φτάσει παράνομα στη χώρα μας.

Στη συνέχεια στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με σκάφη και ελικόπτερο εντόπισαν και ακινητοποίησαν τη θαλαμηγό όνομα «AURORA» σημαίας DELAWARE με τρεις επιβαίνοντες, όλοι υπήκοοι Τουρκίας. Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πάτμου ενώ οι μετανάστες αναγνώρισαν τους τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην θαλαμηγό, ως τους διακινητές τους.

Ερωτήματα για τη στάση της τουρκικής Ακτοφυλακής

Σε μια άλλη περίπτωση στη Λέσβο ερωτήματα προκάλεσε εκ νέου η στάση της τουρκικής Ακτοφυλακής καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ. δεν ανταποκρίθηκε μετά από ναυάγιο λέμβου με μετανάστες σε τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ μετά από συνεχείς εκκλήσεις των Ελλήνων λιμενικών εμφανίστηκε ένα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο κινήθηκε κοντά στο σημείο του ναυαγίου με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εξελισσόταν η διαδικασία περισυλλογής των ναυαγών και εν συνεχεία αρνήθηκαν την παραλαβή των διασωθέντων αλλοδαπών.

Εφιάλτης οι αριθμοί

Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ. φέτος το καλοκαίρι παρατηρείται σημαντική αύξηση στη σύλληψη διακινητών και προσφύγων – μεταναστών σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά τον Ιούνιο του 2023 οι λιμενικοί προχώρησαν σε διασώσεις/συλλήψεις 608 μεταναστών έναντι 491 τον ίδιο μήνα του 2022 ενώ τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν 789 μετανάστες έναντι 159 πέρυσι τον Ιούλιο.

Αύξηση καταγράφεται και τον Αύγουστο καθώς το πρώτο 20ημερo του 2023 διασώθηκαν/συνελήφθησαν 1172 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ πέρυσι όλο το μήνα ήταν 715. Επιπροσθέτως τον φετινό Αύγουστο καταγράφηκαν τουλάχιστον 124 περιστατικά έγκαιρου εντοπισμού λέμβων που μετέφεραν πάνω από 4.500 πρόσφυγες – μετανάστες.

Τι λένε οι αρμόδιοι υπουργοί

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Το πρόσφατο βίντεο με τη διάσωση ενός μωρού με ΚΑΡΠΑ από στέλεχος του Λιμενικού Σώματος πάνω στο σκάφος, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Σάμο, μας συγκλόνισε όλους. Η εικόνα αυτή είναι αποκαλυπτική της δράσης των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών που δρουν με δολοφονικό τρόπο, καθώς δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ακόμα και μικρών παιδιών, όπως δυστυχώς συνέβη στη Λέσβο. Παρά την αυξητική τάση των ροών, η μεταναστευτική εικόνα παραμένει πλήρως ελεγχόμενη. Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, τόσο για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων όσο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.» Και πρόσθεσε: «Εδώ πρέπει να γίνει σαφές, ότι οι αποτροπές είναι κομμάτι των επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Τις κάναμε, τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε! Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έδωσα εντολή να καταγράφονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να δίνονται στη δημοσιότητα τα βίντεο. Αυτό βοηθά στην αποκάλυψη της δράσης των άθλιων δικτύων αλλά και στην προβολή των υπεράνθρωπων – σε πολλές περιπτώσεις – προσπαθειών των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος. Και προστατεύουμε τα σύνορα και σώζουμε ζωές! Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!»

Την ίδια στιγμή σε διάφορα σημεία στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη αστυνομικοί εντοπίζουν καθημερινά διακινητές που μεταφέρουν με διάφορα είδη οχημάτων πρόσφυγες και μετανάστες προς τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει ότι πολλοί εκ των οδηγών είναι μετανάστες που δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου ενώ για να κατευθυνθούν στην περιοχή από την οποία θα παραλάβουν τους μετανάστες έχουν τις οδηγίες σε συσκευές με gps. Επιπλέον για να κινηθούν πιο γρήγορα μέσω της Εγνατίας Οδού στον προορισμό τους τα κυκλώματα τους έχουν προμηθεύσει με ηλεκτρονικές συσκευές καταβολής αντιτίμου διοδίων (e-pass).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ: «Αυτή τη στιγμή, στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει μία κολοσσιαία, γιγαντιαία προσπάθεια. Από την αρχή του χρόνου, έχει καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία και με το Στράτο να έχει οδηγήσει σε αποτροπή πάνω από 110.000 εισόδους παράνομων μεταναστών. Έχουμε κάνει 110.000 αποτροπές έχουμε και 4.500 συλλήψεις».

Επιπροσθέτως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτη Χαρελά: «Πάγια τακτική των διακινητών τελευταία, να κλέβουν αυτοκίνητα και την ίδια στιγμή οργώνουν την Ελλάδα φτάνοντας κυρίως στη Θράκη για να «φορτώσουν». Με τον τρόπο αυτό, ποντάρουν πως αν φύγουν άμεσα, ο ιδιοκτήτης έως ότου αντιληφθεί την κλοπή και έως ότου πάει στην αστυνομία να το καταγγείλει, δεν θα προλάβουν τις αναζητήσεις από την ΕΛ.ΑΣ και σε περίπτωση ελέγχου το όχημα δεν θα φαίνεται ότι έχει κλαπεί. Θα έχουν «φορτώσει» και θα έχουν επιστρέψει κιόλας!»