Ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους βρέθηκαν στην Τανάγρα το Σάββατο και την Κυριακή (2-3/9) προσέφεραν οι πιλότοι που έλαβαν μέρος στην Athens Flying Week – Tanagra International Air Show.

Ιδιαίτερη στιγμή για τους θεατές η επίδειξη του F-35 A Lightning II με πιλότο τη Σμηναγό Kristin «BEO» Wolfe.

Θεαματικό το Display του ακροβατικού σμήνους Fursan Al Emarat, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά με τους «Ιππότες» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δίνουν το δικό τους χρώμα στον ουρανό της Τανάγρας.

Εντυπωσιακές οι ελληνικές συμμετοχές

Επίδειξη δυνατοτήτων και από την «Εθνική Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων» του F-16 ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας και του Τ-6 ΔΑΙΔΑΛΟΣ.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα F-4 Phantom να προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Τανάγρα, τα Mirage 2000-5, τα Rafale και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν μαζί με το ΑΣΕΠΕ. Ακόμα το παρόν έδωσαν όλα τα πτητικά μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς ενώ δυναμική χαρακτηρίζτηκε και η επίδειξη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Μία ξεχωριστή συμμετοχή

Την προσοχή όλων τράβηξαν επίσης οι  Saudi Hawks αλλά και το Typhoon της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης και οι Patrulla Aguila από την Ισπανία. Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του σόου οι Ιταλοί WeFly.  Οι δύο από τους τρεις πιλότους είναι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, με το σόου τους να στέλνει μήνυμα δύναμης και θέλησης.

Το Rafale που «κόβει» την ανάσα

Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του σόου ήταν η συμμετοχή του βραβευμένου στο Royal International Air Tattoo της Μεγάλης Βρετανίας, Γάλλου σμηναγού Μπερτράντ Μπουτέν, γνωστού ως «Μπούμπου», με μαχητικό Rafale, που έδειξε στο κοινό της Athens Flying Week γιατί συγκαταλέγεται στα καλύτερα Display του κόσμου.

Ο «Μπούμπου», πιλότος της γαλλικής αεροπορίας, την Παρασκευή και λίγο πριν κάνει το δοκιμαστικό του μας περιέγραψε το Rafale του ως ένα μαχητικό με πολλές δυνατότητες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικές αποστολές. «Είναι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, εγώ πετάω με αυτό εδώ και 10 χρόνια, αγαπώ τις δυνατότητες του, τα συστήματα του», σημειώνει και αναφερόμενος στην απόκτηση του από την Πολεμική Αεροπορία τονίζει ότι είναι μία πλατφόρμα που αλλάζει το παιχνίδι.

Σήμερα πιλότος επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας, ο «Μπούμπου», στο παρελθόν έχει πάρει μέρος σε αποστολές μάχης σε Ιράκ, Συρία και αλλού. Εκτός από Rafale έχει πετάξει και με Mirage. Στην Ελλάδα βρέθηκε και το 2022, με το Solo Display που παρουσίασε το αυτό το διήμερο να «κόβει» την ανάσα.

Το φύλο δεν παίζει ρόλο στις ικανότητες

 Την ημέρα των δοκιμών για το Athens Flying Week είχαμε την ευκαιρία και για συναντήσεις εκτός προγράμματος επιδείξεων. Η επιλοχίας Αεροπορίας Στρατού, Ελευθερία Κοντοδήμου ήταν μία από αυτές, συγκυβερνήτης σε ελικόπτερα Kiowa.

Όπως λέει ήταν τυχερή και είχε την επιλογή να διαλέξει την Αεροπορία Στρατού. Ένα τομέα εξαιρετικά απαιτητικό, στον οποίο μία γυναίκα, όπως σημειώνει μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού διακρίσεις δεν υπάρχουν, μόνο ικανότητες.

«Πλέον οι διακρίσεις έχουν εξαληφθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως λέει «πολλές γυναίκες επιλέγουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός». Για την Ελευθερία δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει μία γυναίκα. Το πιο σημαντικό όπως λέει είναι η προετοιμασία, η οργάνωση η πειθαρχία, το διάβασμα και το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο για να φέρει κάποιος εις πέρας μία αποστολή.

Σημειώνει ιδιαίτερα τον κοινωνικό έργο που παράγει η Αεροπορία Στρατού σε καιρό ειρήνης, με τις συνεχείς αεροδιακομηδές και συμμετοχή σε αεροπυροσβέσεις.

Η Ελευθερία είναι 27 χρονών και το μόνο που φάνηκε να τη δυσκολεύει ήταν να μιλήσει για τον εαυτό της ως κάτι διαφορετικό.

Δείτε εικόνες