Mεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί από την πορεία της φωτιάς στον Έβρο, που φαίνεται να πλησιάζει απειλητικά το στρατόπεδο του Προβατώνα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (02/09) εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Λευκίμμης να εκκενώσουν τον οικισμό και να μετακινηθούν προς Τυχερό. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό μήνυμα, να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μεγάλος εχθρός παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των Πυροσβεστών.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά στον Έβρο καίει για 15η συνεχόμενη ημέρα.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ένα μέρος του μικρού πυρήνα που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού έχει καεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη αρχέγονα δέντρα και να έχουν καταστραφεί αρκετές φωλιές όπου διαβιούσαν τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ.

Πολύ υψηλός και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

•      Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

•      Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

•      Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

•      Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

•      Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)