Καμπανάκι από την Ματίνα Παγώνη για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον κορωνοϊό.

Οι ειδικοί φοβούνται τις επιπλοκές που φέρει ο ιός, με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να τονίζει πως η πρόληψη για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ψεκασμοί.

«Έπρεπε να είχαν γίνει οι ψεκασμοί την κατάλληλη εποχή, ώστε να μην υπάρχει μεταδοτικότητα. Από εδώ και πέρα η κάθε Περιφέρεια και Δήμος θα πρέπει να κάνει προληπτικά τους ψεκασμούς», δήλωσε.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όπως εξήγησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα κουνούπια κι όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το 80% των περιστατικών δεν έχει συμπτωματα, παρά μόνο το 20% αυτών, με τα συμπτώματα να είναι απλά, όπως κεφαλαλγία και πυρετός.

Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα Covid

Την ίδια στιγμή καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα της υποπαράλλαξης «Eris», με τα περισσότερα περιστατικά να εντοπίζονται στην Κρήτη.

Όπως εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, τα συμπτώματα της «Eris» είναι πιο ελαφρά από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές και συνήθως πρόκειται για πονόλαιμο, καταρροή, κεφαλαλγία και πυρετό που διαρκεί δύο 24ωρα.

«Πρέπει όσοι γυρίζουν από τις διακοπές και έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ, γιατί αν μεταδοθεί σε μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα θα έχουμε αύξηση στις νοσηλείες», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση από τα περιστατικά Covid.