Αποστολή, Βενετία

Mε ένα μεγάλης διάρκειας χειροκρότημα υποδέχθηκε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor things», το κοινό της πρώτης προβολής της που έγινε στην Σάλα Ντάρσενα το πρωί της Παρασκευής. Και αν κάτι από τώρα μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί, αυτό είναι ότι η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Εμα Στόουν, είναι ήδη φαβορί για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας.

Πολύ πιθανόν η πορεία της ταινίας να την οδηγήσει μέχρι τα προσεχή Οσκαρ.

Με συμπρωταγωνιστές τον Μαρκ Ράφαλο ,τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Ράμι Γιουσέφ, η Εμα Στόουν κρατά πάνω της όλη την ταινία ενώ υποδύεται μια γυναίκα που στην πρώτη σκηνή βλέπουμε να αυτοκτονεί πέφτοντας από μια γέφυρα στη θάλασσα. Αυτή όμως δεν θα είναι παρά η αρχή μια νέας ζωής για αυτή την γυναίκα. Στα χέρια ενός επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε) θα μεταμορφωθεί σε Μπέλα Μπάξτερ και από εκεί θα περάσει από όλα τα στάδια μέχρι την πλήρη ωριμανση της.

Είναι μια παράξενη ταινία, στην οποία ο ρεαλισμός και η μεταφυσική συγχωνεύονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο – τον τρόπο που συνήθως συναντάμε στις ούτως ή άλλως παράξενες αλλά πάντα ενδιαφέρουσες ταινίες του Ελληνα σκηνοθέτη. Στην πραγματικότητα ο Λάνθιμος χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον μύθο του τέρατος του Φράνκενσταϊν για να μιλήσει για την αναγέννηση της γυναίκας, μέσω μιας ταινίας που παρότι εποχής απηχεί το σήμερα.

Το ταξιδι της Μπέλα θα την μεταφέρει στη Λισσαβώνα, στην Αλεξάνδρεια και από εκεί στο Παρίσι. Ο Λάνθιμος δημιουργεί κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής ποτίζοντας την ταινία με ισχυρές δόσεις μαύρου ,ορισμένες φορές διεστραμμένου χιούμορ.

Ως γνωστό ο Γιώργος Λάνθιμος έχει διαπρέψει στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, τόσο με τις «Αλπεις» το 2011 όσο και με την «Ευνοούμενη» (2018) μια ταινία που το 2019 έφτασε ως τα Οσκαρ κερδίζοντας το Α γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν.

Αργότερα μέσα στη μέρα, ο Ελληνας σκηνοθέτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τυπου και θα μιλήσει για την δημιουργία της ταινίας του η οποία στην Ελλάδα θα διανεμηθεί αρχές Ιανουαρίου 2024 σε διανομή Feelgood Entertainment.