– Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στόχους σε τουλάχιστον έξι περιοχές βαθιά μέσα στη Ρωσία την Τετάρτη, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και μήνες. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ένα αεροδρόμιο στη δυτική περιοχή του Πσκοφ, καθώς και τις περιοχές της Μόσχας, της Οριόλ, του Μπριάνσκ, του Ριαζάν και της Καλούγκα.

-Το χτύπημα στην πόλη Πσκοφ προκάλεσε πυρκαγιά και προκάλεσε ζημιές σε τέσσερα στρατιωτικά φορτηγά αεροσκάφη Il-76, δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, με αποτέλεσμα δύο από τα αεροσκάφη να τυλιχθούν στις φλόγες. Πλάνα και εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν καπνό να υψώνεται πάνω από την πόλη και ο κυβερνήτης της περιοχής, Μιχαήλ Βεντερνίκοφ, διέταξε να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Πσκοφ την Τετάρτη.

– Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέπεσαν στην περιοχή Μπριάνσκ, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, και δύο πάνω από την περιοχή Οριόλ, δήλωσε ο κυβερνήτης της, Αντρέι Κλύτσκοφ. Ένα κατέπεσε στην περιοχή Ριαζάν, ένα ακόμη στην Καλούγκα και ένα ακόμη στην περιοχή της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν καταγράφηκαν ζημιές ή θύματα.

– Τουλάχιστον δύο άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί στο Κίεβο σε αυτό που οι αρχές περιέγραψαν ως την πιο σφοδρή σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και μήνες. Η αεράμυνα κατέρριψε και τους 28 ρωσικούς πυραύλους και 15 από τα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε την Τετάρτη ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

– Έξι Ουκρανοί πιλότοι φέρονται να σκοτώθηκαν όταν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα συνετρίβησαν στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, τα δύο ελικόπτερα Mi-8 συνετρίβησαν στο Κραματόρσκ την Τρίτη. Τα αεροσκάφη καταστράφηκαν ολοσχερώς και βρέθηκαν οι σοροί έξι νεκρών στρατιωτικών.

– Ο επικεφαλής αξιωματούχος της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, δήλωσε ότι ένας πύραυλος κρουζ εκτοξεύθηκε στη χερσόνησο την Τετάρτη. «Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις στην ανατολική Κριμαία κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ», δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ στο Telegram και ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι.

– Οι Ρώσοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο το αεροπλάνο που μετέφερε τον επικεφαλής του μισθοφόρου Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να καταρρίφθηκε επίτηδες, δήλωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο, στην πρώτη ρητή αναγνώριση αυτού που οι περισσότεροι ήδη πίστευαν ότι ήταν δολοφονία. «Είναι προφανές ότι εξετάζονται διάφορες εκδοχές, συμπεριλαμβανομένης … μιας σκόπιμης θηριωδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

-Οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 40% μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη έχουν αγοράσει περισσότερο από το ήμισυ του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην αγορά κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανάλυση. Η Ισπανία και το Βέλγιο, που λειτουργούν ως σημαντικές πύλες για τον εφοδιασμό της ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο, έχουν αναδειχθεί ως ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αντίστοιχα μετά την Κίνα.

– Η ομάδα Βάγκνερ αναμένεται να παραμείνει επιχειρησιακή στην Αφρική, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα παραμείνουν επιχειρησιακές στην Αφρική, διότι πρόκειται για την ένοπλη πτέρυγα της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

– Η Ρωσία βρίσκεται σε μυστικές, ενεργές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για την απόκτηση μιας σειράς πυρομαχικών και προμηθειών, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. «Οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας προχωρούν ενεργά», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι βασικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι τα πυρομαχικά πυροβολικού.

– Οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των TikTok και Twitter, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη ρωσική παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ΕΕ. Η ανεξάρτητη μελέτη για την ΕΕ έρχεται μετά την έναρξη εφαρμογής αυστηρότερων κανόνων βάσει της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) αυτό το μήνα για τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες του κόσμου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Τούρκος ομόλογός του θα συζητήσουν μια πρόταση της Μόσχας για μια εναλλακτική λύση στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, όταν συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε το υπουργείο Λαβρόφ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα έστελνε ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένη τιμή, με οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ, τα οποία θα επεξεργάζονταν στην Τουρκία και θα στέλνονταν στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Cuardian