Αποστολή, Βενετία

Mε μια καθαρά πολιτική αλλά και ανθρώπινη ταινία, σηκώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η αυλαία του 80ού φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Μια ιστορία του παρελθόντος η οποία όμως απηχεί πολύ έντονα (και πολύ έξυπνα) τις μέρες μας.

Πρόκειται για το «Comandante» του Εντουάρντο Ντε Αντζελις. Ο σπουδαίος Ιταλός ηθοποιός Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, υποδύεται έναν θρύλο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας: τον Σαλβατόρε Τοντάρο, κυβερνήτη του υποβρυχίου Cappellini, ο οποίος στις 15 Οκτωβρίου 1940, ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, βύθισε το βελγικό εμπορικό πλοίο Kabalo που λειτουργούσε υπό βρετανική κυριαρχία μετέφερε εξαρτήματα αεροσκαφών για τους Συμμάχους.

Αυτό όμως που χάρισε στον Ιταλό κυβερνήτη μια θέση στην Ιστορία, είναι ότι στη συνέχεια, παρακούοντας τις εντολές που είχε από την διοίκησή του, ανέβασε το υποβρύχιό του στην επιφάνεια της θαλάσσης προκειμένου να σώσει μέλη του πληρώματος του βυθισμένου πλοίου. Ο Τοντάρο προτίμησε να υπακούσει σε αυτό που αποκαλείται «νόμος της θάλασσας» και σύμφωνα με αυτόν τον νόμο «κανείς δεν μένει στη θάλασσα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Εντουάρντο Ντε Αντζελις είπε ότι εμπνεύστηκε την ταινία «Commandante» όταν άκουσε το όνομα του Τοντάρο να αναφέρεται από έναν Ιταλό ναύαρχο ως πρότυπο για το πώς η ιταλική ακτοφυλακή πρέπει να συμπεριφέρεται στη διάσωση μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική καθώς προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Οπως ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα, έτσι και η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική που αγωνίζονται να φτάσουν με βάρκες στο νησί Λαμπεντούζα της Σικελίας, το νοτιότερο φυλάκιο της χώρας (για το νησί αυτό το ντοκιμαντέρ «Λαμπεντούζα» του Τζιανφράνκο Ροσι είχε κερδίσει την Χρυσή Αρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου).

Και ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι (που έχει καταστήσει τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της σταδιοδρομίας), δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι συγκαλεί έκτακτη επιτροπή εθνικής ασφάλειας για να ενισχύσει την απάντηση της κυβέρνησης στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών με βάρκες, μια άλλη ιταλική ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι έτοιμη να ρίξει ακόμα περισσότερη βενζίνη στη φωτιά: στο «Io Capitano» ο Mατέο Γκαρόνε, σκηνοθέτης του «Γόμορρα» ασχολείται με την ακριβή ανασύνθεση και απεικόνιση της οδύσσειας των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Η προβολή της θα γίνει την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.