Τριπλασιάζονται οι θέσεις των βρεφών στους παιδικούς σταθμούς, με στόχο από τις 25.000 να φτάσουν τις 75.000 για ηλικίες από 0-2,5 ετών, είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Με 200 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμε πάνω από το 50% του κόστους ανέγερσης νέων βρεφικών σταθμών, έτσι ώστε από 25.000 μέσα σε τρία χρόνια να έχουμε 75.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα βιβλία θα είναι στα σχολεία πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου. «Η αγωνία αυτή είναι παρελθόν» είπε η υφυπουργός Παιδείας υπενθυμίζοντας ότι θα ανοίξει και το νηπιαγωγείο στην Ψέριμο.

«Αύριο ή μεθαύριο βγαίνουν οι λίστες των αναπληρωτών καθηγητών» υπενθύμισε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι οι μόνιμοι». Στις 28.000 προσλήψεις της τριετίας προστέθηκαν ακόμη 3.700 καθώς «κοιτάμε να πληρωθούν τα κενά από αναπληρωτές», είπε.

Σε ερώτηση με το τι θα γίνει σχετικά με την αξιολόγηση δασκάλων – καθηγητών, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι από τις πρώτες συναντήσεις θα είναι αυτές με την ΟΛΜΕ. «Θέλουμε να ακούσουμε για να καταλάβουμε. Τονίζω ότι και η αξιολόγηση αξιολογείται. Γίνεται από 3 αξιολογητές με τεκμηριωμένη έκθεση και οι εκπαιδευτικοί έχουν δυνατότητα ένστασης», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν γίνεται οι ιδιωτικοί σταθμοί να στελεχώνονται διαφορετικά από τους δημοτικούς»

«Η προσχολική αγωγή δεν ξεκινά απλά από το προνήπιο. Θα ξεκινήσει από την ηλικία των βρεφών. Δηλαδή κάνουμε μια ενοποίηση, ώστε να υπάρχει μια συνέχιση της διαδικασίας, να υπάρχει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου να μπορούμε να ανιχνεύουμε τυχόν αναπηρίες, τυχόν παθήσεις των παιδιών στην ηλικία που πρέπει για να μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε η υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται το κτιριολογικό των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και οι διαδικασίες πυρόσβεσης να είναι διαφορετικές από αυτές των ιδιωτικών».

«Δεν θα γίνει υποχρεωτική η προσχολική αγωγή στο επίπεδο των βρεφονηπιακών σταθμών, δεν θέλουμε υποχρεωτικότητα. Θέλουμε όμως εμπιστοσύνη των γονέων στους σταθμούς, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην Ελλάδα έχουμε τη χαμηλότερη συμμετοχή βρεφών, μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς όταν θα θέλαμε να έχουμε γύρω στις 100.000 θέσεις» είπε.

«Δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχουν δοθεί τα βιβλία»

Η υφυπουργός τόνισε ότι «τα βιβλία του δημοτικού είναι στα σχολεία από τον Ιούνιο. Τα βιβλία του Λυκείου από τον Ιούλιο και όλα τα βιβλία του Γυμνασίου από τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει χωριό, δεν υπάρχει νησί, δεν υπάρχει πόλη που να μην έχουν δοθεί τα βιβλία. Οπότε μ αυτή την κατάκτηση η αγωνία των γονιών και των παιδιών πλέον είναι παρελθόν».

«Προτεραιότητά μας είναι οι μόνιμοι καθηγητές. Είναι σημαντικό και για τα παιδιά να χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον καθηγητή τους που είναι στο σχολείο και ξέρουν ότι θα τον βρουν και την επόμενη χρονιά εκεί. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και για τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 28.000 προσλήψεις σε μόνιμους, φέτος γίνανε 3.700 και κοιτάμε τι κενά υπάρχουν. Για παράδειγμα αν κάποιος δεν θέλει να πάει σε ένα ακριβό μέρος, δημιουργείται κενό. Αύριο ή μεθαύριο θα βγει η λίστα των αναπληρωτών καθηγητών. Να δούμε ποιοι θα πάνε πού, έτσι ώστε όταν ξανά δημιουργηθούν κενά να ξανανοίξει η πρόσκληση και να μπορέσει είτε κάποιος άλλος να κάνει αίτηση είτε να δει ο διευθυντής εκπαίδευσης ή διευθυντής Περιφερειακής εκπαίδευσης πώς θα γίνει ανακατάταξη της τράπουλας έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα κενά».